Archeologen vinden sporen Viking hoofdstad in Ierland
Volgens sprookjes en folklore zou het dorp Annagassan in Ierland 1.200 jaar geleden de hoofdstad van de Vikingen zijn geweest. Er waren echter geen sporen aanwezig om dat te bevestigen, tot nu toe.
Archeologen hebben een enorme versterkte nederzetting van ruim 60 hectare gevonden. De nederzetting werd in 841 na Christus zijn gebouwd en was vrijwel net zo groot als de huidige Ierse hoofdstad Dublin. Volgens de archeologen bouwden en repareerden Vikingen schepen in de stad, dreven ze handel en plunderden ze het nabijgelegen gebied.
Volgens historicus Micheál McKeown, één van de onderzoekers op de site, voeren de Vikingen via de rivier de Glyde om een enorme loopgraaf te graven tussen de rivier en de Ierse Zee. “Dublin is ontwikkeld tot een handelsstad, dit lijkt meer een aanvalspositie te zijn,” aldus McKeown.
“Vanaf [de loopgraaf] vielen ze landinwaarts aan,” vervolgt hij. “Ze vernielden alle kloosters in County Louth, ze gingen naar de stad Armagh in het noorden van Ierland. Er moeten hier heel veel Vikingen zijn geweest. Ik schat zo rond de vier of vijf duizend met ruim tweehonderd schepen.”
Archeologische vondsten
Afgelopen augustus zijn er opgravingen verricht, waarbij een reeks voorwerpen werden gevonden. Zo stuitten de archeologen op klinknagels van schepen, stukken zilver die door Vikingen als geld werden gebruikt en een kleine weegschaal.
“Historici en archeologen proberen de mysterie [van de Vikingstad] al sinds 1750 op te lossen,” aldus Ned Kelly, werkzaam bij het Nationale Museum van Ierland. “We zijn nu absoluut zeker van de locatie en de natuur van de site. Dit is een fase van voor de vestiging van Dublin en Wexford.”
Bron: BBC