Geen foto

Archeologen vinden bewijs allereerste kippendomesticatie in China

De vondst in China zou bewijzen dat domesticatie al 8.000 jaar geleden gebeurde.Tot nu toe werd er gedacht dat het domesticeren van kippen 4.000 jaar geleden begon in India. Een vondst van kippenfossielen in China duidt nu aan dat die domesticatie al 8.000 jaar geleden begon, volgens archeologen.

De vondst werd gedaan in het noorden van China in de Hebei provincie. Een recent onderzoek naar de fossielen duidt aan dat de kippendomesticatie veel eerder gebeurde dan aanvankelijk werd gedacht. Er werden 116 fossielen van 23 soorten dieren gevonden, waaronder die van een varken, hond, kip, schildpad, vis en schelpdier. De opgraving  vond plaats op de Cishan site, een neolithische nederzetting in de stad Wu’an.

Volgens Qiao Dengyun, hoofd van het Handan Municipal Institute of Cultural Relics and Archaeology, zijn een aantal bottenfragmenten geïdentificeerd als afkomstig van gedomesticeerde kippen. “De kippenbotten bij Cishan zijn iets groter dan die van wild gevogelte, maar kleiner dan die van moderne gedomesticeerde kippen,” aldus Qiao.

“Veel van de botten zijn van hanen, wat aangeeft dat de prehistorische bewoners de hanen gebruikten voor vlees en hennen voor hun eieren.”

Archeologische vondsten bij Cishan
De oudste vondsten op de Cishan site dateren tot 10.000 jaar terug. De site werd in 1970 al ontdekt. Archeologen hebben daar tot nu toe overblijfselen gevonden van China’s oudste gierstproductie en walnootomhulsels. Die laatste vondst zou de bewering dat walnoten naar China werden gebracht, ontkrachten.


Bron: Xinhuanet news

Meer lezen
Tijdvakken
Landen