de Batavia leed in 1629 schipbreuk vlakbij de Australische kust.

Archeologen ontdekken massagraf tijdens Batavia-onderzoek

Image previewEen team van archeologen ontdekte tussen 1 en 11 november op Beacon Island, aan de Westkust van Australië, een massagraf. Dit maakte de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed vrijdag bekend. Archeologen groeven de menselijke resten op tijdens een onderzoek naar het wrak van de Batavia. 

Het massagraf bestond uit menselijke resten van vijf personen. Volgens de website van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, die projectleider Alistar Paterson aanhaalt, is het massagraf op een zorgvuldige manier verborgen en is dit niet in haast gebeurd. De menselijke resten worden onderzocht in de hoop dat er meer duidelijkheid komt over wat er zich in 1629 op het eiland precies afspeelde.

Muiterijen en massamoorden na schipbreuk Batavia

Op 29 oktober 1628 voer de Batavia, onder leiding van François Pelsaert, naar Indië. Dit was destijds het hoofdkwartier van de VOC. Op 4 juni 1629 leed de Batavia schipbreuk op het Morning Reef, bij Beacon Island. Van de 332 bemanningsleden verdronken er veertig. De overlevenden zwommen naar Beacon Island. Vanuit daar voer de kapitein met de sloep naar Batavia om hulp te vinden. Toen hij een paar maanden later terugkeerde op Beacon Island, ontdekte hij dat er op het eiland muiterijen en massamoorden plaats hadden gevonden. Hierbij waren ongeveer 120 mensen omgekomen. Het eiland kreeg vanwege de massamoorden de bijnaam "Murder Island."

Eerdere vondsten Beacon Island

Het onderzoek is onderdeel van het samenwerkingsproject ‘Shipwrecks of the Roaring Forties.’ Hieraan werken organisaties vanuit de hele wereld mee, waaronder de Universiteit van Amsterdam en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. In de afgelopen drie jaar vonden wetenschappers menselijke resten van in totaal tien personen. In 2013 groeven archeologen op Beacon Island al een tand op. In 2015 was de vondst groter. Toen legden archeologen op Beacon Island een ongeschonden skelet van een bemanningslid bloot. In de buurt van het lichaam vonden ze twee musketkogels.

Afbeelding:

Wikimedia Commons: Batavia

Bronnen:

 

 

Meer lezen
Tijdvakken