Geen foto

Archeologen ontdekken bewijs scheepswerf Hendrik VIII in Chatham

Chatham was de belangrijkste haven tijdens het regime van Elizabeth I.De middeleeuwse overblijfselen van de scheepswerf van Chatham, een dorp in de provincie Kent in Engeland, zijn gevonden na een vier dagen durende opgraving aan de oevers van de rivier Medway. De werf was eigendom van de Britse koning Hendrik VIII en later van koningin Elizabeth I.

De opgraving werd gefilmd voor een programma op History Channel. De huidige haven van Chatham staat op de potentiële shortlist van World Heritage Sites. De gemeente van het dorp hoopt met de vondst van de historische scheepswerf, die toebehoorde aan de Tudor-dynastie waar Hendrik VIII deel van uitmaakte, een plaats op de World Heritage lijst te bemachtigen.

De vondsten betreffen onder meer een haak, spijkers en drinkbekers die gebruikt werden door de scheepbouwers in de tijd van Hendrik VIII. “Er was een prachtige tegel waarvan ze denken dat die van de Chatham kerk kwam, een kleien pijp, wat ijzerwerk en een zogeheten Tudor baksteen,” aldus Richard Holdsworth, de directeur van de scheepswerf.

Het bewijs duidt erop dat de Royal Navy voor het eerst over de rivier Medway voer in 1547, toen Hendrik VIII overleed. Tijdens het regime van Elizabeth I was Chatham de belangrijkste scheepsbasis waar de meeste schepen van de koningin bleven tijdens de winter. In 1613 werd de Tudor scheepswerf herbouwd. De haven zou later als een belangrijke basis dienen tijdens de Engels-Nederlandse oorlogen, waarin gestreden werd om controle over de zee en handelsroutes.

Bron: BBC News

Meer lezen
Tijdvakken