Geen foto

Ambitieuze restauratie Pompeii van start

De restauratie van Pompeii is van start gegaan.Na het besluit dat in 2011 werd genomen om spoedig met herstelwerkzaamheden van Pompeii te beginnen, is nu de restauratie van de wereldberoemde archeologische site daadwerkelijk van start gegaan. Voor het grootschalige project is 105 miljoen euro begroot, waarvan de Europese Unie uiteindelijk 41,8 miljoen euro voor haar rekening zal nemen.

Op woensdag 6 februari bezocht Johannes Hahn, de Europees commissaris voor regionale politiek, samen met drie Italiaanse ministers de 2.000 jaar oude plek. Het bezoek betekende het officiële startsein voor de eerste fase van de restauratie, die er naar verwachting voor gaat zorgen dat het aanzien van de monumentale stad tegen het einde van 2015 in oude glorie is hersteld. ”Het is dus geen loze belofte”, aldus Hahn.

Hoewel Pompeii vandaag de dag nog geldt nog als de best bewaarde stad uit het oude Romeinse Rijk, is de Italiaanse overheid tekortgeschoten in het onderhouden van de monumentale plaats. Zware storm en regenval hebben alleen al sinds 2010 meer dan tien monumenten in laten storten. Daar moet vanaf nu een einde aan komen.

Door Pompeii te restaureren wordt de archeologische site, die sinds 1997 op de Werelderfgoedlijst staat, behoed voor verder verval. Bovendien hoopt de Italiaanse overheid met dit project de komst van toeristen te stimuleren, zodat Pompeii in 2017 niet 2,3 maar 2,6 miljoen bezoekers trekt. De lokale economie en werkgelegenheid zouden daar behoorlijk baat bij hebben.

Pompeii werd in 79 na Christus bijna van de kaart geveegd door de ongenadige uitbarsting van de vulkaan Vesuvius. Opmerkelijk genoeg zorgde juist de dikke laag vulkanische as die de stad bedekte ervoor dat Pompeii lange tijd behoed werd voor een onafwendbare aantasting en teloorgang door de ‘tand des tijds’.

Meer lezen