Romeinse dolk

De gevonden dolk

Archäologischen Dienst Graubünden.

Amateurarcheoloog in Zwitserland vindt Romeins slagveld

Een amateurarcheoloog in Zwitserland heeft een ca. 2.000 jaar oude Romeinse dolk gevonden. Deze vondst trok de aandacht van een archeologisch team van de Universiteit van Basel, dat vervolgens in de omgeving van de vindplaats nog eens honderden Romeinse artefacten heeft ontdekt. Volgens de archeologen lijkt het er sterk op dat hier rond 15 v.Chr. een slag heeft plaatsgevonden, tussen de Romeinen en een lokale Raeti-stam.

Lucas Schmid, destijds een student tandheelkunde, besloot in de lente van 2018 met zijn metaaldetector op onderzoek uit te gaan, in de buurt van het Zwitserse dorpje Tiefencastel. Hier waren in 2003 al een aantal Romeinse voorwerpen gevonden, en men dacht dat de locatie geen verdere vondsten meer zou opleveren. Schmid dacht daar anders over en werd al snel in zijn vermoeden bevestigd, toen hij enkele metalen fragmenten ontdekte. Vervolgens bleef hij meerdere malen afspeuren. Uiteindelijk zou hij in de lente van 2019 zijn meest bijzondere vondst doen; een 30 centimeter lange dolk, ingelegd met zilver en brons. Schmid meldde zijn vondst bij de lokale autoriteiten, waarna een grootschalig onderzoek werd opgezet.

Speerpunt

Een van de gevonden speerpunten

Peter Schwarz / Universiteit van Basel.



Honderden Romeinse voorwerpen

Tijdens dit onderzoek (dat een eind september werd afgerond), groeven archeologen honderden Romeinse voorwerpen op, waaronder speerpunten, slingerkogels, delen van schilden, munten en schoennagels. “Dit is de eerste keer dat we restanten van een Romeins slagveld hebben gevonden in Zwitserland”, liet Peter Schwarz, archeoloog aan de Universiteit van Basel, weten in een interview met Swiss Info. “Het lijkt erop dat de Romeinen hun vijand aanvielen aan de ene kant van de vallei en ze over een rivier gejaagd hebben, waarna ze hen nogmaals hebben aangevallen op de andere rivieroever.” Schwarz vermoedt dat er – afgaande op het aantal voorwerpen dat is teruggevonden – in totaal ongeveer 1.500 soldaten deelnamen aan het slagveld, een relatief bescheiden omvang voor Romeinse begrippen.


Meer weten over de Romeinen? In het komend nummer van Archeologie Magazine lees je alles over keizer Domitianus. Tijdens zijn regeerperiode vond onder meer de uitbarsting van de Vesuvius plaats en werd de bouw van het colosseum in Rome afgerond. KLIK HIER!


Slingerkogel

Een van de gevonden slingerkogels. Wellicht duidt de inscriptie op de kogel het nummer van het legioen dat hier streed.

Peter Schwarz / Universiteit van Basel.




Strijd tussen de Romeinen en de Raeti

Er zijn echter niet alleen Romeinse voorwerpen gevonden, maar ook delen van zwaarden, schilden en speerpunten van de Raeti. Raeti is de Latijnse benaming voor een confederatie van stammen in de Alpen, die leefden in een gebied dat tegenwoordig delen van Zwitserland, Italië, Duitsland en Oostenrijk bestrijkt. Hun taal en cultuur stamden grotendeels af van de Etrusken, al gingen ze later over op het spreken van een Keltische taal. Het is bekend dat er enkele schermutselingen hebben plaatsgevonden tussen deze stammen en de Romeinen, tussen ongeveer 50 en 30 v.Chr. Uiteindelijk startte keizer Augustus in 15 v.Chr. een militaire campagne in het Alpengebied, wat leidde tot de onderwerping van de Raeti. “Het is goed voorstelbaar dat het slagveld dat hier plaatsvond een direct resultaat is van de militaire campagne van Augustus in 15 v.Chr.” aldus Schwarz. “We gaan volgend jaar verder met het veldwerk en verwachten dan meer vondsten te doen die ons in staat zullen stellen om de nu gevonden artefacten preciezer te dateren.”

De Romeinse dolk bevindt zich momenteel in een laboratorium van de Archäologischen Dienst Graubünden, waar verder onderzoek plaatsvindt.

Bronnen: Live Science, Swiss Info.


ARCHEOLOGIE ONLINE IS VAN DE MAKERS VAN ARCHEOLOGIE MAGAZINE, MEER WETEN OVER DIT PRACHTIGE MAGAZINE? KLIK HIER! 


Meer lezen