Geen foto

Activiteiten in Allard Pierson Museum in maart

Posteraffiche van de Week van de Klassieken.De zesde Week van de Klassieken staat geheel in het teken van theater in de Oudheid. Kom alles te weten over het spel, de acteurs en de gebouwen door de verschillende activiteiten te volgen in een van de deelnemende instellingen. Lezingen, een DIY-theatertour en kinderworkshops staan in het Allard Pierson Museum op het programma.

De Week wordt georganiseerd door Tresoar en het Rijksmuseum van Oudheden in samenwerking met het Allard Pierson  Museum en het Nederlands Klassiek Verbond. Het volledige programma, ook van het Allard Pierson Museum, staat op www.weekvandeklassieken.nl

Het programma in het Allard Pierson Museum

Week van de Klassieken van 7 tot en met 15 maart 2013

Elke dag de Do It Yourself Theatertour. Loop langs alle collectiestukken die geïnspireerd op of door theatervoorstellingen in het museum te zien zijn en laat je verrassen door de bijzondere verhalen.

De tour is dagelijks gratis bij de kassa verkrijgbaar.

8 maart

Rondleiding: Troje, een vrouwenverhaal? In het kader van internationale vrouwendag op vrijdag 8 maart biedt het Allard Pierson Museum drie gratis instaprondleidingen aan op de tentoonstelling Troje. Stad, Homerus en Turkije.

Start van rondleidingen: 11.00, 13.30, 15.30 uur. Duur ca. 45 min. Vooraf aanmelden is niet mogelijk en er is slechts beperkt plaats.

9 maart & 13 maart

Kinderworkshop: Leer alles over de Griekse tragedies en maak er zelf een! Help mee met het maken van de attributen, kleding en maskers en/of speel mee als acteur.

9 maart vanaf 15:30/13 maart vanaf 15:00. Gratis toegankelijk bij bezoek aan het museum, aanmelding via  y.garciamoral@uva.nl. 

13 maart

Poster van de tentoonstelling Troje.Lezing: Klassiek theater voor beginners, alle ins en outs in 1 uur! Kom alles te weten over het theater in de Oudheid en leer meer over het gebouw, de acteurs en de gebruiken op het toneel. De lezing wordt gegeven door René van Beek.

Om 14:00 start de lezing. Aanmelding is niet nodig en toegang is gratis bij een bezoek aan het museum.

15 maart

Lezing: Girl power in Griekse tragedies. Van Antigone tot Medea; ondersteund door filmfragmenten en monologen. De lezing wordt gegeven door Geralda Jurriaans.

De lezing start om 14:00. Aanmelding is niet noodzakelijk en toegang is gratis bij een bezoek aan het museum.

20 maart 

Lezing: De vele locaties van Troje. Sinds de opgravingen van Heinrich Schliemann is bekend dat Troje in noordwest Turkije ligt. Toch verschijnen er regelmatig claims dat Troje ergens anders moet hebben gelegen:  elders in Turkije, Griekenland of zelfs buiten het Middellandse zeegebied. Wat is nu eigenlijk het archeologische bewijs dat Schliemann’s Troje het Homerische Troje is? In de lezing wordt ingegaan op de relatie tussen de Homerische tekst, publieke interesse en archeologie.

De lezing wordt gegeven door archeoloog Gert Jan van Wijngaarden om 14:00 in de Nina van Leerzaal van het Allard Pierson Museum en duurt ongeveer drie kwartier. De lezing is gratis toegankelijk voor bezoekers van het museum, reserveren is niet mogelijk.
*Bij grote belangstelling zal de lezing om 15:30 nogmaals gegeven worden.

28 maart

Allard Pierson Lecture: Past Tense. Colonial Collections in a Postcolonial Europe. De lezing wordt gegeven door dr. Wayne Modest, hoofd museale zaken Tropenmuseum Amsterdam en coördinator van Tropenmuseum International (TMi). De Allard Pierson Lecture is een gezamenlijk initiatief van de masteropleidingen Museum- en Erfgoedstudies (Algemene cultuurwetenschappen) en het Allard Pierson Museum, waarin actuele problematiek in internationale context wordt besproken.

De start is om 15:15 in de Nina van Leerzaal in het Allard Pierson Museum. Vooraf aanmelden kan via secr.cge-fgw@uva.nl.

Meer lezen
Tijdvakken
Landen