Geen foto

421 Bosschenaren herbegraven

De 421 skeletten zijn herbegraven naast de kathedraal.Afgelopen woensdag zijn de skeletten van 421 Bosschenaren herbegraven naast de Sint-Janskathedraal in Den Bosch. De mensen zouden begin negentiende eeuw zijn overleden en in een armengraf zijn begraven. De eerste resten werden in 1984 gevonden tijdens archeologisch onderzoek.

De skeletten zijn in de afgelopen jaren onderzocht, waarna ze gisteren op het Hoogfeest van Allerzielen werden herbegraven. Archeologen konden de identiteit van de honderden Bosschenaren niet vaststellen. Wel denken ze dat het arme mensen waren. Ze waren bijna allemaal begraven met een rozenkrans op het lichaam. Een opvallend groot deel van de skeletten is van peuters en baby’s.

Het archeologisch onderzoek in 1984 werd gedaan in het kader van de nieuwe Bouwloods, het kerkmuseum naast de Sint-Janskathedraal. De skeletten zijn nu pas herbegraven omdat er in de jaren ’80 geen budget was voor antropologisch onderzoek. Het onderzoek werd daarom aan studenten overgelaten. Zij konden echter maar een aantal skeletten per jaar onderzoeken, waardoor het dus bijna dertig jaar heeft gekost om alle overblijfselen te onderzoeken.

Bron: Omroep Brabant
Meer lezen
Landen