Geen foto

300.000 jaar oud vuursteen gevonden in Frankrijk

Een opgraving in Frankrijk heeft meerdere prehistorische lagen blootgelegd. Tijdens opgravingen op een archeologische site in de gemeente Étricourt-Manancourt in de Franse regio Picardië zijn minstens vijf prehistorische lagen ontdekt die het bewijs van eeuwenoude nederzettingen bevatten. De oudste vondsten zijn vuurstenen die tot 300.000 jaar terug dateren.

De opgravingen werden uitgevoerd in het kader van de bouw van een groot kanaal. De afgelopen vier maanden hebben archeologen ruim 3.200 vierkante meter uitgegraven, wat veel prehistorisch bewijs opleverde. De jongste vondsten dateren tot 80.000 jaar terug en behoorden toe aan Neanderthalers.

De daaropvolgende lagen stammen uit het Saalien (128.000 tot 238.000 jaar geleden). Ontdekkingen uit dergelijke lagen zijn zeldzaam in het noorden van Frankrijk. De laatste dusdanig goedbewaarde site in het gebied was in 1999.

Vooral de onderste laag van de opgegraven site is opmerkelijk. De laag stamt uit het Acheuléen, een periode uit de Oude Steentijd van 300.000 jaar terug. De term Acheuléen verwijst tevens naar een bepaalde techniek voor van het maken van stenen werktuigen, waarvan enkele zijn gevonden in de laag.

De archeologen vermoeden dat de werktuigen zijn gemaakt door de laatste Homo heidelbergensis, een mensensoort die leefde tussen 200.000 en 500.000 jaar geleden, of de vroege Neanderthalers. Tot nu toe zijn er enkele honderden vuurstenen in de onderste laag gevonden die uitstekend bewaard zijn gebleven door de vochtige ondergrond.

Bron: Past Horizons

Meer lezen