Geen foto

3.000 Boeddhabeelden opgegraven in China

3.000 Boeddhabeelden opgegraven door archeologen in China. In China zijn tijdens archeologische opgravingen 3.000 Boeddhastandbeelden aangetroffen die tot 1.500 jaar oud kunnen zijn. De beelden werden aangetroffen nabij de oude hoofdstad van de Oostelijke Wei dynastie en de Noordse Qi dynastie en zijn waarschijnlijk na de val van de dynastieën begraven om het boeddhisme uit China te verdrijven.

“De vondst is waarschijnlijk de grootste van zijn soort sinds de oprichting van Volksrepubliek China in 1949”, aldus een archeoloog van de Chinese Academie voor Sociale Wetenschappen. De Boeddhastandbeelden zijn gemaakt van wit marmer en kalksteen. Volgens experts stammen ze waarschijnlijk uit de Oostelijke Wei dynastie en de Noordse Qi dynastie (534 tot 577 na Chr.).

Ze zijn gevonden tijdens opgravingen net buiten Ye, de oude hoofdstad van de twee dynastieën. Waarschijnlijk zijn ze verzameld en begraven in opdracht van latere leiders na de val van de Noordse Qi dynastie, om het land vrij te maken van het boeddhisme. “Het kan zijn dat sommige overblijfselen en gebroken sculpturen zijn verzameld uit oude tempels en begraven in een kuil,” aldus Katherine Tsiang, directeur voor het Centrum van Oost-Aziatische Kunst en de Universiteit van Chicago.

In sommige gevallen zijn Boeddhistische stambeelden door gelovigen zelf begraven om ze te beschermen tegen gevaren. “Bij andere sites zijn inscripties aangetroffen die suggereren dat de oude beschadigde sculpturen niet zijn gedumpt in een kuil, maar respectvol zijn begraven op een systematische manier,” aldus Tsiang. Helaas zijn veel beelden in de loop der eeuwen wel gebroken of hebben zij flinke beschadigingen opgelopen.

Bron: National Geographic

Meer lezen
Tijdvakken
Landen