Geen foto

13e eeuwse verdedigingsmuur van Schots kasteel ontdekt

Fyvie Castle nabij het Schotse TurriffSchotse archeologen begonnen aan opgravingen rondom Fyvie Castle, nabij Turriff, in de verwachting de 400 jaar oude kasteeltuin te ontdekken. In plaats daarvan ontdekten zij echter een 800 jaar oude verdedigingsmuur. De vondst zal naar verwachting meer informatie opleveren over de geschiedenis van het kasteel.

De archeologen ontdekten een aantal grote paalkuilen in een gebogen lijn, wat vermoedelijk de basis van een hoek van de verdedigingsmuur heeft gevormd. Archeologe Alison Cameron zei over de vondst: “Toen ik een van de paalkuilen aan het uitgraven was, vond ik een groot stuk aardewerk uit de 13e eeuw waarvan ik wist dat het niet veel verplaatst was. Daardoor verwachtte ik dat er een bouwwerk onder zou liggen.”

“Dit kan een betekenisvolle vondst zijn. Als we nog meer paalkuilen vinden waarmee we meer over het bouwwerk te weten kunnen komen, dan zou dit de eerste opgraving aan een 13e eeuws verdedigingssysteem van een Schots kasteel kunnen zijn,” aldus Cameron.

“We weten nog niets over middeleeuws Fyvie Castle. Er is al veel bekend over latere periodes, maar er is nog zo veel te ontdekken,” aldus Shannon Fraser, van Schotlands Nationaal Erfgoed. “Het is ongelofelijk om 13e eeuws aardewerk tegen te komen.”

Bron: STV News

Meer lezen
Tijdvakken