Geen foto

12.000 jaar oude sporen geslachte mastodont gevonden in VS

De resten van de mastodont tonen sporen van slachting door mensen.Een archeologische opgraving in Cool Springs nabij de Amerikaanse stad Franklin heeft geleid tot de vondst van sporen van de prehistorische mens. Volgens de archeologen is het één van de weinige sites waar aantoonbaar is dat de prehistorische mens joeg op de zogeheten megafauna.

De vondst werd gedaan in 2010 op de archeologische site Coats-Hines in Cool Springs. Onderzoekers bevestigen dat er overblijfselen van drie tot vier mastodonten - een soort prehistorische olifant - zijn gevonden. De resten van één van die mastodonten tonen duidelijke sporen van slachting door mensen.

Op de archeologische site werden menselijke voorwerpen, stuifmeelrestanten en meer dan vijftienhonderd botten van verschillende dieren gevonden. Volgens archeologen leveren deze vondsten genoeg bewijs om te stellen dat het gebied in de periode rond twaalfduizend voor Christus werd bewoond. 

De site, die ligt in de achtertuin van een woning, bevat daarmee één van de twee oudste prehistorische nederzettingen ooit gevonden in de staat Tennessee. In 2011 werd de site bovendien geklasseerd als één van de elf plaatsen in de National Register of Historic Places.

Mastodont vs. mammoet

Een mammoet lijkt op een mastodont, maar is niet direct verwant.De mastodont (geslacht Mammut) kwam van ca. dertig miljoen jaar geleden tot tienduizend jaar geleden voor op bijna elk werelddeel. Hoewel de mastodont leek op de mammoet (geslacht Mammuthus), was het geen nauwe verwant. Zo aten mastodonten voornamelijk bladeren en planten, terwijl mammoeten betere kiezen hadden voor het eten van gras.

Mammoeten hebben ook een sterk aflopende rug, slagtanden van wel een meter lang en negentien paar ribben, tegenover de ietwat rechtere rug, kortere slagtanden en twintig paar ribben van een mastodont. Bovendien kwamen mammoeten pas vanaf vijf miljoen jaar geleden voor tot ca. vijfduizend jaar geleden.

Bron: The Tennessean

Meer lezen