Geen foto

‘Schatkamer Domplein II wekt de wereld onder de stad tot leven’

HSchatkamer Domplein.et geluid van de graafmachine weergalmt tegen de oude gevels van het Utrechtse Domplein. Het lijkt op de zoveelste wegopbreking in de Domstad. Maar een goed toeschouwer ziet dat het hier om iets anders gaat. Onder de stenen van het wegdek komen oude fundamenten boven. Hier, aan de voet van de Dom, vangen we een glimp op van een geschiedenis van bijna 2000 jaar. Hier wordt een ‘schatkamer’ gebouwd.

‘Deze Schatkamer is het hart van het Initiatief Domplein.’ Theo van Wijk en Paul Baltus zien met de bouw van Schatkamer Domplein II weer een stukje van hun droom bewaarheid worden. Sinds Van Wijk in 1985 voor het eerst in aanraking kwam met een overblijfsel van de Romeinse castellummuur onder het binnenhof van de toenmalige muziekschool aan het Domplein, is hij gefascineerd door de historische wereld onder het Utrechtse stadshart.

In 2005 richtte hij samen met Baltus het Initiatief Domplein op. Het doel: Utrechters, Nederlanders en de wereld iets te laten zien en beleven van de geschiedenis van dit stukje Nederland. ‘De geschiedenis toegankelijk, aanraakbaar en beleefbaar maken.’ In 2010 werd de eerste 'Schatkamer' geopend en inmiddels hebben al vele bezoekers kennis gemaakt met de fascinerende geschiedenis van het Domplein. Wat de initiatiefnemers betreft was dat pas het begin. Schatkamer Domplein II is het grote vervolg.

Door Esdor van Elten

Domplein-special Archeologie Magazine

Bovenstaand fragment is afkomstig uit de Domplein-special van Archeologie Magazine. De special maakt een vogelvlucht over de 2000 jaar geschiedenis van het Domplein, met het Romeinse castellum Traiectum, het kerkje van Willibrord, de Dom van bisschop Adelbold (11e eeuw), de voorloper van de huidige Domkerk, en meer. Kijk hier voor meer informatie.

Rondleiding bouwplaats Domplein

Schatkamer Domplein II opent op 2 juni 2014 en maakt – samen met de eerste Schatkamer – de rijke, verborgen geschiedenis van het Domplein aanraakbaar en beleefbaar.

Nieuwsgierig? Doe de bouwplaats rondleiding iedere woensdag en zaterdag om 13.30 uur.

Meer lezen
Tijdvakken
Landen