Geen foto

‘Pompeii van de natuur’ gevonden in China

Boomvarens, als in een oerbos.Wetenschappers hebben in China een 300 miljoen jaar oud bos ontdekt dat bedekt was met vulkanische as. De bomen en planten zijn daardoor perfect bewaard gebleven. Het Chinees-Amerikaanse onderzoeksteam beschrijft de vondst deze week in het wetenschappelijk tijdschrift PNAS.

Het oerbos werd ontdekt in een kolenmijn in het noorden van China, nabij de grens met Mongolië. Dankzij de graafwerkzaamheden in de mijn kon een groot gebied blootgelegd en bestudeerd worden. Het bos heeft in het begin het van Perm-tijdperk (ca. 300-250 miljoen jaar geleden) veel veenlagen gevormd, die in de loop der tijd samengeperst zijn tot steenkool. Een deel van het bos is door bedekking met vulkanische as echter intact gebleven.

“Het is verbazingwekkend goed geconserveerd”, zegt Hermann Pfefferkorn, een van de onderzoekers. “Op de ene plek vinden we een tak met de bladeren er nog aan, vervolgens vinden we nog zo’n tak en nog één. Dan vinden we de stronk van diezelfde boom. Dat is echt spannend.” In sommige gevallen zijn de bomen bewaard gebleven op de exacte plek waar ze ooit groeiden.

De wetenschappers hebben dus een unieke kans om de samenstelling van een 300 miljoen jaar oud bos te bestuderen. China bestond in die tijd nog uit twee kleinere continenten, die zich in de buurt van de evenaar bevonden. Het was dus een tropisch bos. Er zijn diverse uitgestorven soorten gevonden, van kleine boomvarens tot reuzen van 25 meter hoog.

In het Perm bestonden nog geen bomen zoals we die vandaag de dag kennen. De soorten die in het oerbos zijn gevonden zijn familie van varens, coniferen en wolfsklauw. Loofbomen verschenen pas veel later in de evolutie.

Bron: Science Daily

Meer lezen
Landen