Griekse mythen en Egyptische tuinen

RMO-blog

In het Rijksmuseum van Oudheden zijn momenteel twee prachtige tentoonstellingen te bewonderen. Op 18 april is de tentoonstelling Eilanden van de Goden van start gegaan. Vanaf vandaag is ook de tentoonstelling Tuinen van de Farao’s te bezoeken. Ter ere van deze opening mogen wij vijf exemplaren van het boek Tuinen van de Farao’s verloten.

Eilanden van de Goden, te bewonderen in het RMO. Eilanden van de Goden

Wanneer je de tentoonstellingszaal binnenkomt waan je je meteen in Griekenland. Een blauw doek met de introductie tot de tentoonstelling loopt diagonaal door de zaal. Voor dit doek staat onder andere een beeld van Dionysos, god van de wijn, dans en extase. Tegen de wanden zijn in lichtbakken 28 luchtfoto’s van Georg Gerster geplaatst. Op de luchtfoto’s zijn tempels, heilige en historische plaatsen uit Griekenland te bekijken als door de ogen van de Griekse goden. Voor iedere foto staat een vitrinekast met objecten die helpen het mythologische verhaal van de plaatsen op de luchtfoto’s te vertellen.

Naast enkele luchtfoto’s hangen hoornen waardoor de tien mooiste mythologische verhalen te beluisteren zijn. Deze verhalen zijn ingesproken door leden van theatergezelschap De Appel, bekend van hun theatermarathons over de Griekse oudheid.

Fotograaf Georg Gerster

De Zwitserse Georg Gerster fotografeert al ruim 50 jaar de wereld vanuit vliegtuigen, helikopters en ballonnen. Hierbij staan archeologische vindplaatsen en historische gebouwen centraal.

EHet eiland Ikaria, vernoemd naar Ikaros die er in zee stortte. én van Gersters persoonlijke favorieten is het tragische verhaal van Ikaros die vanuit de lucht in zee stortte bij het naar hem vernoemde eiland Ikaria. Samen met zijn vader Daidalos vloog Ikaros vanaf het eiland Kreta met ieder zelfgemaakte vleugels. Ondanks zijn vaders waarschuwingen vloog Ikaros te dicht bij de zon, waardoor de was waarmee de vleugels waren vastgemaakt smolt, de veren loslieten en hij in zee stortte.

De prachtige luchtfoto’s die Georg Gerster tussen 1996 en 2006 maakte, zijn vastgelegd in het boek ‘The sites of Ancient Greece’. In dit boek zijn bij de luchtfoto’s bijschriften van hem te lezen. Er staat tevens een gedetailleerde introductie tot de Griekse oudheid in, welke is geschreven door Griekenlanddeskundige Paul Cartledge, en achterin staan een geïllustreerde tijdlijn van Griekenland, een overzicht van de belangrijkste Griekse historische, mythische en goddelijke figuren en een verklarende woordenlijst. Het boek is voor €39,95 verkrijgbaar in de museumshop.

De tentoonstelling Eilanden van de Goden is te zien van 18 april t/m 2 september 2012.

Tuinen van de Farao’s

De oude Egyptenaren leefden in een harde wereld. Na de eerste ijstijd was Egypte een woestijnland geworden. Alleen rondom de Nijl was vruchtbaar land waar viel te leven. Het natuurlijke Nijllandschap werd gedomesticeerd en er werden gewassen geïmporteerd. Er werd groente, fruit, tarwe en gerst verbouwd.

Bloemenkwekerijen

Resten van de bloemenkransen die op de mummie van Ramsus II lagen. Veel vondsten hebben aangetoond dat er ook bloemkwekerijen geweest moeten zijn. In de tempel van Amon, de belangrijkste Egyptische god, werden in drie jaar tijd twee miljoen boeketten aangeboden. Ook droegen de Egyptenaren bloemkransen bij feesten en tijdens rituele bezigheden, en werden mummies er mee versierd.

Bloemen en planten werden gezien als een symbool voor leven na de dood. De Egyptenaren dachten dat ze magische krachten hadden die de levenskracht van de goden versterkten.

Bonte tuinen

Wanneer je de tentoonstellingszaal binnenkomt wordt je meteen vrolijk. Je waant je in zomerse sferen. De prachtige kleuren passen bij het verhaal die deze tentoonstelling je vertelt.

Overzicht van de tentoonstelling Tuinen van de Farao's, te bewonderen in het RMODe zaal is ingericht als een typische Egyptische tuin. In het midden ligt een vissenvijver afgebeeld op zijl. Hier omheen staan vitrinekasten die afbeeldingen van bomen tonen. In iedere vitrinekast wordt een plant, bloem, kruid of boom uitgelicht aan de hand van een object en/of vondst, een botanische tekening, een oude Egyptische afbeelding en een moderne afbeelding.

De tuinen van de oude Egyptenaren waren strak ingericht met bloemen en planten met bonte kleuren. De tuinen hadden een omheining, wat zorgde voor een veilige omgeving. Vaak was er een vissenvijver aanwezig waarin nijlbaars en tilapia zwom. Om de vijver lag een strak bloembed met papavers, korenbloemen en kamille. In de tuinen stonden ook bomen, vaak met eetbare vruchten als granaatappel, dadels of vijgen.

Heiligdom

De blauwe lotus en de papyrusplant waren het belangrijkst voor de Egyptenaren. De lotusbloem opent bij daglicht en sluit wanneer het nacht wordt. De Egyptenaren koppelden deze bloem daarom aan de zonnegod. Papyrus was een symbool van levenskracht en groei. Van papyrus maakte men onder andere kleding en papier. Tevens werden papyrusstengels geofferd en werden er amuletten van gemaakt die men om de nek droeg.

In de meeste tuinen was ook een druivenplek aanwezig. Wijn werd gedronken door de elite en gebruikt als offer aan de goden. In de zaal is een kapel aanwezig waarin het verhaal rondom het heiligdom van bloemen en planten wordt vertelt.

De tentoonstelling is te zien van 27 april t/m 2 september 2012.

Verloting boek Tuinen van de Farao’s

Van deze prachtige tentoonstelling mogen wij vijf boeken verloten (t.w.v. €14,95) waarin het verhaal rondom de bloemen, planten, kruiden en bomen van het Oude Egypte wordt verteld. In het boek Tuinen van de Farao’s staan objecten uit de collectie van het Rijksmuseum van Oudheden die illustreren hoe mooi en gevarieerd de bloemen en planten in Egypte waren en waarvoor deze werden gebruikt.

Om kans te maken op het winnen van dit boek moet u antwoord geven op de volgende vraag: Wat is de naam van de boodschapper aan de Griekse goden? Mail het antwoord op de vraag naar gphilips@virtumedia.nl. De actie loopt t/m zondag 6 mei en de winnaars worden op dinsdag 8 mei bekend gemaakt.

Meer lezen