‘Gouden Middeleeuwen’ in Rijksmuseum van Oudheden

RMO-blog

Hoe was het om te leven in tijd van de Merovingische koningen (400-700 na Chr.), ná de Romeinen en vóór Karel de Grote? Dat dit geen sombere en donkere tijden waren zoals vaak wordt gedacht maar juist gouden tijden, laat het Rijksmuseum van Oudheden zien in de overzichtstentoonstelling Gouden Middeleeuwen. Nederland in de Merovingische wereld.

De bezoeker ziet spectaculaire goudschatten en vondsten uit grote grafvelden zoals sieraden, luxe glaswerk en wapens, en hoort nieuwe verhalen over voorspoed, welvaart, wonen, werken, begraven, (internationale) handel, rituelen en geloof. Gouden Middeleeuwen is te zien van 25 april tot en met 26 oktober 2014.

Gouden Middeleeuwen

Gouden Middeleeuwen in het Rijksmuseum van Oudheden.Gouden Middeleeuwen vertelt enerzijds het verhaal van het dagelijks leven in de Merovingische periode, en laat anderzijds zien welke rol ‘Nederland’ 1.500 jaar geleden speelde in de wereldwijde handelsnetwerken van het vroegmiddeleeuwse Europa. De tentoonstelling brengt de bezoekers dichtbij de mensen uit die tijd. Ze waren gezond, weldoorvoed en leidden een vreedzaam bestaan, zo blijkt uit onderzoek naar hun nederzettingen en graven.

Prachtige voorbeelden van hun sieraden en wapens, maar ook leren schoenen, amuletten en huisraad van metaal, aardewerk en hout zijn in de tentoonstelling te zien. Bijzonder is de grote hoeveelheid vroegmiddeleeuwse schatten die in Leiden uit binnen- en buitenland bijeen is gebracht. Zo zijn er de goudschat van Olst, de indrukwekkende koningshelm uit Krefeld (Duitsland) en het gouden zwaard van koning Childeric (België) te bewonderen, en prijkt de beroemde gesp van Rijnsburg van goud en filigraan te midden van vergelijkbare pronkgespen uit Engeland. Daarnaast is er een zaal met prachtig en zeldzaam Merovingisch glas. Veel van de getoonde voorwerpen waren nooit eerder te zien.

Extra 

Bij de tentoonstelling zijn lezingen voor jong en oud, familierondleidingen, activiteiten tijdens de schoolvakanties, een roofvogelshow op Dierendag, het kinderzomerevenement Goudkoorts en een Middeleeuwen-assortiment in de Museumshop. In de tentoonstellingen kunnen kinderen speuren met een dierenroute (4-7 jaar) of een Goudzoekerskaart (8-12 jaar).

Kijk voor meer informatie op de website van het RMO.

Meer lezen