Geen foto

Zelf je auto repareren - tips voor klussers en gravers

Redactie

Al het onderhoud aan uw auto door een garage of een erkend autobedrijf laten doen? Dat is niet nodig! Voor de jaarlijkse grote beurt brengt u uw voertuig natuurlijk wel naar uw garage. Maar er zijn heel veel kleine checks en reparaties die u prima zelf kunt uitvoeren. Mits u een beetje technische kennis heeft en de juiste auto-onderdelen weet te vinden. We geven u enkele voorbeelden van reparaties die u zelf kunt doen.

Onderhoud aan het luchtfilter

Het luchtfilter in een auto zorgt ervoor dat de motor schoon blijft. Papieren luchtfilters zijn gemakkelijk 'uit te kloppen'. Dan zijn er ook luchtfilters die je met een vloeistof kunt opfrissen. Er is speciale luchtfilterreiniger op de markt waarmee u het filter rondom inspuit. Vervolgens laat u een en ander zo'n tien minuten inwerken. U zult zien: vuil, viezigheid en vet laten snel los. En met stromend water spoelt u het er dan af. Nadat het filter helemaal droog is -neem daarvoor de tijd!- kunt u een nieuw laagje luchtfilterolie aanbrengen. Hierbij moet u er op letten dat het hele filter aan bod komt. Er zijn zowel knijp- als spuitflessen op de markt.

Het oliepeil van uw voertuig controleren

Dit is iets wat u echt regelmatig moet doen. Olie is het smeringsmiddel voor uw motor. Door een te laag oliepeil zal de motor beschadigen. Als u veel en vaak in uw auto rijdt, raden wij aan in ieder geval iedere twee weken het oliepeil te checken. En bedenk dat een oudere motor in het algemeen meer olie zal verbruiken! Met een zogeheten peilstok met merktekens kan iedereen het oliepeil van zijn of haar auto checken. Het onderste teken op de peilstok is het punt waar het oliepeil nooit onder mag komen. Te veel olie, dus boven het bovenste tekentje op de stok, is niet erg zinvol. Het teveel aan olie zal sneller dan gemiddeld verbruikt worden. Oftewel u bent duurder uit. Bovendien is er het risico van olielekkage.

Bijvullen van de ruitensproeier-vloeistof

Ruitensproeier-vloeistof zorgt voor schone ramen, voor beter zicht en dus voor veiliger rijden! Komt er geen vloeistof meer uit als u uw ramen wilt schoonmaken? Dan weet u: tijd om bij te vullen! U giet de vloeistof in het daarvoor bestemde reservoir en klaar bent u. Wacht nooit te lang met het bijvullen. Zo voorkomt u uitdroging van het reservoir. Een aanvullende tip is om al uw ramen regelmatig ook met een spons en schoonmaakmiddel schoon te maken. Kleine restjes vuil krijgen zo niet de kans 'in te koeken'.

Zelf Roest verwijderen

Door kleine roestplekjes tijdig te verwijderen, beschermt u uw voertuig tegen doorroesten. Schuurpapier en staalborstels zijn de meest gebruikte hulpmiddelen om roest weg te halen. Als er na het schuren nog kleine restjes roest overblijven, kunt u tegenwoordig roest-oplossers kopen. Dit zijn chemische middelen die de roest doen 'verstoffen' en een klein laagje zink achterlaten op de betreffende plek.

De nodige onderdelen zelf kopen

In de wereld van de auto-demontage hebben de ontwikkelingen de laatste decennia niet stil gestaan. Het gevolg is dat het tegenwoordig in veel gevallen niet nodig is om gloednieuwe onderdelen voor uw voertuig te kopen. Een tweedehands onderdeel dat in heel goede staat is, is echt een serieus alternatief. Een betrouwbare plek om onderdelen te bestellen is: www.onderdelenshop24.com

U kunt het ook: uw auto regelmatig inspecteren en zo mogelijk reparaties zelf uitvoeren!

Meer weten over archeologie? Lees Archeologie Magazine.

Meer lezen
Landen