Vlas

Onderzoek naar kleding in de Vroege Middeleeuwen

Gerti de Koeijer

Waren de kleren van vrouwen in de Middeleeuwen van betere kwaliteit dan die van de mannen? Leids archeologe Chrystel Brandenburgh deed onderzoek naar Nederlandse textielresten uit de periode 400 tot 1000 na Chr.

Begraven in linnen weefsels

Vrouwen in Rhenen en Wijchen werden meestal in linnen weefsels begraven terwijl in de vrouwengraven in Lent-Lentseveld geen linnen werd aangetroffen. Dit terwijl deze juist wel in de graven van de mannen en kinderen werden gevonden. Brandenburgh zocht voor haar promotieonderzoek in musea en archieven naar textielresten afkomstig uit grafvelden en nederzettingen in Nederland. Het textiel afkomstig uit opgravingen is nauwelijks beschreven.

Textiel vondsten

Als er textiel aangetroffen wordt bij een opgraving gaat het vaak om enkele vierkante centimeters. Dat is heel weinig als je kijkt naar de hoeveelheid stof die is gebruikt. ‘Je moet je voorstellen dat mensen volledig gekleed het graf ingingen. Vaak kregen ze allerlei giften mee, ook ingepakt in stof. Dan ging er soms nog een doek overheen. Van al dat stof vind je dan in totaal twee stukjes van een vierkante centimeter terug.’

Materiaal uit terpen

Omdat er zo weinig textiel bewaard blijft is het gissen naar de vorm en de snit van het kledingstuk. Wel kon Brandenburgh verschillende testen uitvoeren. Ze liet een aantal monsters uit textiel op kleur onderzoeken. Het textiel uit Noord Nederlandse terpen bleek rode kleurstoffen van de plant meekrap en donkerbruine kleurstoffen uit andere materialen te bezitten.

Promotie onderzoek

In het buitenland is het onderzoek naar textielresten de afgelopen tientallen jaren sterk ontwikkeld, maar een vergelijkbare ontwikkeling is in Nederland nog niet zichtbaar, aldus Brandenburgh. Op 10 mei 2016 promoveerde zij op haar onderzoek. .

Afbeelding Florian Gerlach ( Nawaro) [CC BY SA 3.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/), commons.wikimedia.org/
 

www.universiteitleiden.nl/

Meer lezen