Fabeldier uit de Vos van Reynaarde in de beerput

Gerti de Koeijer

Tijdens archeologisch onderzoek kwam een nieuw verband met de stad Hulst (ZL) en haar geliefde middeleeuwse verhaal van Reynaart de Vos aan het licht. De opgraving vond plaats in 1991 door het toenmalige Provinciaal Depot voor Bodemvondsten. Tijdens het onderzoek vonden de archeologen sporen die teruggingen tot in de Middeleeuwen. Veel mooie vondsten kwamen uit een beerput. Tussen allerlei fragmenten van gebruiksvoorwerpen van aardewerk, glas van wijnflessen en pijpenkoppen lagen twee metalen voorwerpen. Het ene voorwerp was een prachtige tabaksdoos van messing. Het andere opvallende voorwerp was een deurklopper in de vorm van een fabel- of fantasiedier. Het dier heeft het lichaam van een leeuw en een kop met trekken van een dolfijn. Deze vondsten dateren uit de 18de eeuw.


Dierenepos van de Vos Reynaarde

Het zoeken naar paralellen van deze vondst leverde geen andere exemplaren op. Veel deurkloppers werden omgesmolten nadat ze in onbruik waren geraakt. Onderzoekers vonden in een artikel van de Hulsterse historicus K.J.J. Brand een afbeelding van een vergelijkbaar exemplaar. Deze afbeelding beeldt een voorval af uit het bekende dierenepos “Van den Vos Reynaarde”. Het epos geldt als een hoogtepunt in de Nederlandse middeleeuwse literatuur.

httpwww.zeeuwseankers.nl

Afbeelding Door Vitaly Volkov (eigen werk)[CC BY2.5 (http://creativecommons.org/licenses/by/2.5/)], via http://commons.wikimedia.org)]

Meer weten over archeologie? Lees Archeologie Magazine.

Meer lezen
Landen