Een gouden munt

Een gouden munt, gevonden aan boord van de Maravillas.

Brendan Chavez, Allen Exploration.

Wrak Spaans galjoen onthult kostbaarheden van ‘onschatbare waarde’ in de Bahama’s

Onderwaterarcheologen van Allen Exploration hebben zeventig kilometer van de kust van de Bahama’s recentelijk een groot aantal kostbaarheden opgedoken, die verborgen lagen in het wrak van een Spaans galjoen van 366 jaar oud. De archeologen deden dit in samenwerking met het Bahamaans Maritiem Museum, waar de vondsten uiteindelijk tentoongesteld gaan worden. De schat bestaat uit onder meer gouden munten, juwelen, edelstenen en een staaf zilver. Naast de kostbaarheden zijn ook de gebruiksvoorwerpen en het schip zelf interessante archeologische vondsten.

Een edelsteen met goud

Een pendant.

Afbeelding: Brendan Chavez, Allen Exploration 

Nuestra Señora de las Maravillas

Het schip stond bekend als de Nuestra Señora de las Maravillas, wat ‘Onze Lieve Vrouw van Wonderen’ betekent. Rond 1656 vervoerde de Maravillas ‘schatten’ van Colombia naar Sevilla. Deze schatten bestonden voor een deel uit belastinggeld en privé-eigendommen. Deze reis zou ze echter nooit voltooien: in de buurt van de Bahama’s zonk ze namelijk toen ze door een navigatiefout met een ander Spaans schip botste. Slechts 45 van de 650 opvarenden overleefden de botsing en nasleep daarvan – een deel van de bemanning wist zich op de wrakstukken boven water te houden maar werd vervolgens opgegeten door haaien.

Reconstructie Spaans galjoen

Een reconstructie van de Maravillas.

Allen Exploration.

De schatten van de Maravillas

De Maravillas vervoerde een groot aantal schatten: de archeologen vonden zilveren en gouden munten en een ketting van aan elkaar geregen gouden ringen. Daarnaast werden er smaragden en amethisten aan boord gevonden en een zilverstaaf van ruim 30 kilo. Niet alleen de vracht van de Maravillas was interessant, ook de persoonlijke eigendommen van de passagiers zijn van grote historische en economische waarde. Zo vonden de duikers van Allen Exploration een ring met een parel en vier pendanten die gewoonlijk werden gedragen door ridders van de Orde van Santiago, een 12e-eeuwse Spaanse religieuze en militaire orde. Eén van deze pendanten bevat een grote Colombiaanse smaragd met twaalf kleine smaragden eromheen met het Cruz de Santiago (St. Jacobskruis). Deze zouden volgens experts de twaalf apostelen symboliseren. Carl Allen, oprichter van Allen Exporation: ‘Het is een wonder dat deze kleine pendanten het hebben overleefd in deze wateren, dat we ze hebben gevonden, dát is pas een Wonder van de Maravillas.’

Pendant met smaragd

Pendant met smaragd.

Nathaniel Harrington, Allen Exploration.

Plundering van de vindplek

Het scheepswrak heeft het zwaar te verduren gekregen door de jaren heen. Allen: ‘Er zijn al pogingen gedaan om de schatten te ‘redden’ door Spaanse, Engelse, Franse, Nederlandse, Bahamaanse en Amerikaanse expedities in de 17e en 18e eeuw. Daarna is het wrak ook herhaaldelijk geplunderd door schatzoekers tussen 1970 en begin 1990, dus helaas is er veel informatie over het galjoen verloren gegaan.’

De vondsten van Allen Exploration worden eerst grondig geïnspecteerd, waarna ze geconserveerd worden. Uiteindelijk wordt het grootste gedeelte van de vondsten tentoongesteld in het Bahamaanse Maritieme Museum.

Maritieme archeologie

Een duikoperatie.

Chad Bagwell, Allen Exploration.

Meer lezen