Geen foto

Voeten van Egyptische sfinx door archeologen gevonden in Israël

Sfinx in Gizeh. Beeld van Ad Meskens via WikimediaOp de archeologische site van Tel Hazor, het vroegere Hazor, in Israël hebben archeologen de voeten van een standbeeld van een Egyptische sfinx gevonden. De vondst werd gedaan bij de entree van een verwoest paleis. Het vroegere Hazor was een belangrijke Bijbelse nederzetting en is vanaf 2005 onderdeel van de Werelderfgoedlijst. Op deze vindplaats zijn al veel archeologische ontdekkingen gedaan, maar nooit eerder werden er delen gevonden van de Egyptische sfinx.

De vondst

De vondst werd gedaan door een team van archeologen van het archeologisch instituut van de Hebreeuwse universiteit, onder leiding van professor Amnon Ben Tor en dr. Sharon Zuckerman. Volgens de archeologen zijn de voeten onderdeel van een Egyptische sfinx die ongeveer vierduizend jaar geleden van Egypte naar Israël moet zijn vervoerd. Toch weten ze niet zeker wat de reden hiervan was. Professor Ben Tor denkt dat het beeld een cadeau was voor de koning van Hazor. Een andere expert denkt dat de sfinx mogelijk is meegenomen als oorlogsbuit.

Egyptische koning Menkaure

Op de voeten staat een inscriptie in hiërogliefen met de naam van de Egyptische koning Menkaure. Deze koning regeerde meer dan vierduizend jaar geleden en bouwde een van de grootste piramides bij Gizeh. Het is voor het eerst dat zijn naam wordt gevonden op een sfinx. Zelfs in Egypte is zijn naam nooit eerder aangetroffen op een beeld van een sfinx.

De archeologen denken dat het standbeeld ongeveer anderhalve meter lang en een halve meter hoog moet zijn geweest.

Bron: InSerbia News

Meer lezen
Landen
Thema's