Nieuws

Mexicaanse onderwatergrot geeft meer geheimen prijs

nieuws - 21-02-2018

Onderwatergrot MexicoDe grootste onderwatergrot ter wereld die onlangs in Mexico in kaart werd gebracht, geeft steeds meer geheimen prijs. In de grot zijn 9000 jaar oude menselijke resten ontdekt.

Romeinse bokshandschoenen gevonden bij Muur van Hadrianus

nieuws - 20-02-2018

Romeinse bokshandschoen gevondenBij de Muur van Hadrianus in Groot Brittannië zijn twee Romeinse bokshandschoenen gevonden. de handschoenen komen uit het jaar 120 na Christus. Extra bijzonder: de handschoenen passen nog steeds!

Bijzondere kamelenreliëfs gevonden in Saoedi Arabië

nieuws - 15-02-2018

Kamelenreliefs Saoedi Arabië In de woestijn van Saoedi Arabië hebben Franse en Saoedische archeologen een bijzondere plek ontdekt. Op drie rotspieken in de woestijn in de provincie Al Jawf troffen de archeologen metershoge reliëfs van kamelen aan. De reliëfs zijn naar schatting ongeveer 2000 jaar oud.

De 'oudste mens van Nederland' en oudste kunst onderzocht

nieuws - 14-02-2018

Oudste mens van NederlandTwee botfragmenten uit de collectie van het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden zijn onderzocht. Het gaat om een fragment van een schedel, dat door een visser op de Noordzee werd opgevist en een versierd stuk bizonbot, dat ook uit de Noordzee komt. Die laatste is mogelijk het oudste kunstwerk uit de Noordzee.

De eerste moderne Brit was zwart

nieuws - 12-02-2018

Cheddar ManDe eerste moderne Brit, die zo'n tienduizend jaar geleden leefde, was niet wit maar had een donkere tot zwarte huidskleur. Ian Barnes, Selina Brace en hun team van het Britse Natural History Museum komen tot die opmerkelijke conclusie aan de hand van DNA-onderzoek naar Cheddar Man, het oudste complete skelet in Groot-Brittannië.

Romeinse villa opgegraven in Groot Brittannië

nieuws - 08-02-2018

Romeinse villa opgegravenIn Warwick, in Groot Brittannië zijn tijdens werkzaamheden aan een school de resten van een Romeinse villa opgegraven. De villa is waarschijnlijk het grootste Romeinse gebouw dat in de regio is opgegraven.

Honden zijn al 14.000 jaar onze beste vriend

nieuws - 07-02-2018

band tussen hond en mensHonden zijn al sinds mensenheugenis onze beste vriend. Al 14.000 jaar om precies te zijn. Dat blijkt uit onderzoek naar een 14.000 jaar oud hondengraf dat begin vorige eeuw werd opgegraven.

Oude munten gevonden onder Zutphense kerk

nieuws - 06-02-2018

Muntenschat ZutphenOnder de Sint Walburgiskerk in Zutphen is een ware muntschat gevonden. Bij archeologisch onderzoek tijdens de verbouwing van de kerk vonden archeologen 250 zilveren munten uit de periode van 1400 tot 1830. Extra bijzonder zijn 150 zilveren munten uit de periode tot 1550.

Archeologen ontdekken 60.000 gebouwen van de Maya's

nieuws - 05-02-2018

MayatempelsEen grote vondst in de jungle van Guatemala. Dankzij LiDAR hebben archeologen duizenden bouwwerken van de Maya's gevonden. De gebouwen die gevonden zijn, huisvestten volgens eerste schattingen wellicht tot tien miljoen mensen. 

Bijzonder schaakstuk opgegraven in Noorwegen

nieuws - 01-02-2018

oud schaakstuk opgegravenNoorse archeologen hebben in Tønsberg een bijzonder schaakstuk gevonden. Het stukje kwam aan het licht tijdens werkzaamheden bij de Anders Madsensstraat in het centrum van de oudste stad van Noorwegen.