De restauratie van Pompeii laat volgens UNESCO op zich wachten.

UNESCO: ‘Italië moet Pompeii beter onderhouden’

De restauratie van Pompeii laat volgens UNESCO op zich wachten.UNESCO, de organisatie van de Verenigde Naties die zich onder meer bezig houdt met werelderfgoed, heeft er bij de Italiaanse regering op aangedrongen dat zij haast maken met het onderhoud van Pompeii.

In 2011 maakte de Europese Unie bekend ruim 41 miljoen euro in de restauratie van Pompeii te steken. De Romeinse stad werd in 79 na Christus bedolven onder de as van de Vesuvius. In februari van dit jaar is het restauratieproject van start gegaan, maar volgens UNESCO worden de problemen niet snel genoeg opgelost.

Uit een rapport dat de organisatie in januari maakte bleek dat een terrein van 44 hectare in de ruïnes van de stad structureel te weinig onderhoud heeft gekregen, waardoor al verschillende keren oude bouwwerken zijn ingestort. De Italiaanse minister van Cultuur, Massimo Bray, beweert te weten waar het gebrekkige onderhoud aan ligt: “De laatste vijf jaar is het culturele budget van Italië meer dan gehalveerd.” Italië geeft nog maar 1,1 procent van haar begroting uit aan cultuur, terwijl dat Europees gemiddeld 2,2 procent is.

Het restauratieproject zal tot 2015 duren. Het is de bedoeling dat Pompeii daarna beter bestand is tegen verwering en hierdoor de bijna 2,5 miljoen bezoekers per jaar beter aan kan. Het hoofd van UNESCO, Giovanni Puglisi, heeft Italië gewaarschuwd dat het ‘passende maatregelen’ moet nemen voordat UNESCO in februari 2014 opnieuw een rapport over de voortgang maakt.

Bronnen: Med India en Volkskrant

Meer lezen

Tijdvakken

Landen

Thema's