Romeinse verkeersader blootgelegd in Utrechtse nieuwbouwwijk

06-09-2018 - Marin van Mensvoort

Archeologen hebben een belangrijke weg blootgelegd, die voor de Romeinen als een verkeersader diende. Deze ‘Romeinse A1’ is blootgelegd in de Utrechtse nieuwbouwwijk Leidsche Rijn. Volgens de archeologen dateert de weg van ongeveer 150 jaar na Christus.

Ontdekt in 1997

Men wist al langer dat deze Romeinse weg in de Utrechtse wijk lag. Archeologen vonden namelijk al in 1997 de eerste delen van de weg. Pas recent zijn de zeshonderdmeter lange resten van de weg voor een groot deel opgegraven.

Wegaanleg tweeduizend jaar geleden

Dankzij de blootlegging komen onderzoekers weer meer te weten over de logistiek en bouw tijdens het tijdperk van de aanlegging van de weg. Omdat er massa’s grind liggen, moet er enorm veel tijd en energie in de weg gestoken zijn. Daarnaast moet de hoeveelheid grind ooit met schepen zijn aangevoerd. Opvallend is dat in het museum Castellum Hoogewoerd in Leidse Rijn ook schepen liggen.

Open Monumentendag

Voor één dag gaat deze weg open voor het grote publiek. Deze zaterdag, 8 september 2018, tijdens Open Monumentendag, mogen mensen niet alleen een stukje over de weg lopen, zo mogen zelfs een stukje Romeins grind meenemen als souvenir. Daarna wordt de weg weer afgesloten, zodat de onderzoekers verder kunnen gaan met graven. Als de weg eenmaal zo veel mogelijk opgegraven is, wordt gekeken hoe de weg in nieuwe plannen opgenomen kan worden.

Bron en afbeelding:

  • Gemeente Utrecht
Tags: