Geen foto

Overeenstemming over doodsoorzaak Ötzi

Wetenschappers zijn het over Ötzi's doodsoorzaak eens.

Tijdens het tweede Bolzano Mummy Congress op 20 – 22 oktober in Bolzano is er een overeenstemming tot stand gekomen tussen de ruim 100 verzamelde mummie-experts over de doodsoorzaak van de 5.000 jaar oude ijsmummie Ötzi. De man zou neergeschoten zijn terwijl hij aan een maaltijd zat.

Sinds de vondst van de ijsmummie bestaat er veel mysterie rond zijn leven en dood. Tijdens het congres werden de omstandigheden waar Ötzi in verkeerde uitgebreid besproken, voornamelijk of de man indertijd een ziekte onder de leden had. Albert Zink, hoofd van het Institute for Mummy Research, legt hun bevindingen als volgt uit:

“Ötzi voelde zich veilig genoeg om even pauze te nemen en te gaan zitten voor een uitgebreide maaltijd. Terwijl hij aan het rusten was, werd hij aangevallen, neergeschoten door een pijl.” In het verleden hadden onderzoekers al aangeduid dat de man niet begraven was, voornamelijk om de positie van het lijk en het gebrek aan kenmerken voor een begraafplaats zoals opgestapelde stenen.

Meer bevindingen

Daar bleef het op het congres echter niet bij. De experts stelden ook vast dat Ötzi geen herder was, gezien archeologische en botanische vondsten aanduiden dat er in de steentijd geen sprake migratie van vee was tijdens de seizoenen. Ook was de man niet op de vlucht. Sporen van eten, zoals geitenvlees en stukjes maïs, werden namelijk gevonden in zijn maag. Dat duidt volgens de experts aan dat hij 30 tot 120 minuten voor zijn dood aan het eten was.

Door nanotechnologie konden onderzoekers ook vaststellen dat Ötzi letsel aan zijn schedel en brein had opgelopen. Het is echter niet bekend of dit letsel veroorzaakt werd door een klap op zijn hoofd, of omdat hij was gevallen. Wel denken de onderzoekers dat het tezamen met de pijlwond de doodsoorzaak was.

Meer weten over Ötzi? Lees hier een uitgebreid artikel over de ijsmummie.

Bron: Science Daily
Meer lezen
Landen