Pissebed

Pissebed

Foto van Pixabay.

Oudste pissebedfossiel van Nederland opgegraven

In een steengroeve in Winterswijk vonden archeologen een zeldzaam fossiel. Maak kennis met ‘Gelrincola Winterswijkensis’: de oudste pissebed van Nederland.

Je vindt iets, en dan? Dan moet je erachter komen wat je nou precies hebt gevonden. "Je ziet dat het een fossiel is, maar je weet dan nog niet wat het is", vertelt evolutiebioloog Timo van Eldijk van de Universiteit Groningen aan Omroep Gelderland, die een foto had ontvangen van het fossiel vlak nadat het was opgegraven. "De vinder Herman Winkelhorst, paleontoloog, heeft mij een foto gestuurd en ik zag dat het op een pissebed leek." Vervolgens hebben experts van de Universiteit München en van Universiteit Utrecht een internationaal team samengesteld, die er na drie jaren achter kwamen dat het om een bijzondere vondst ging.

Zeldzame vondst

Pissebedfossielen zijn al zeldzaam, maar deze verdient wat extra aandacht. Niet alleen is nooit eerder zo’n oud pissebedfossiel gevonden in Nederland, maar de paleontologen van Universiteit Utrecht geven ook aan dat het om een onbekende soort pissebed gaat. En dat maakt het extra bijzonder: er zijn wereldwijd immers maar 9 pissebedsoorten bekend uit het Trias-tijdperk (circa 200 tot 250 miljoen jaar geleden).

Waarom Winterswijk?

“Winterswijk is voor wetenschappers een heel bijzondere plek, ook in de wereld”, vertelt van Eldijk. “Winterswijk lag vroeger aan zee, daarom vind je er dus een bijzondere samenstelling van fossielen, die van de zee en het land afkomen. We hebben er eerder al de alleroudste keverresten gevonden.” De pissebed behoort ook tot deze groep fossielen die zowel op het land als in de zee kunnen leven; ze zijn immers verwant aan krabben en kreeften.

De naamgeving ‘Gelrincola Winterswijkensis’

Bij een nieuwe soort pissebed hoort een eigen naam. De keuze is gevallen op naamgeving aan de hand van de vindplaats, ‘Gelrincola Winterswijkensis’: Gelrincola verwijst naar Gelderland, en Winterswijkensis… dat mag je raden!

Vanaf 1 juli toegankelijk voor publiek

De Gelrincola Winterswijkensis is vanaf 1 juli te bewonderen in Naturalis Biodiversity Center in Leiden. Verder staat er op de planning dat er naast de steengroeve in Winterswijk een bezoekerscentrum komt waar de gevonden fossielen uit de groeve tentoon worden gesteld – maar dat duurt nog even. Volgend jaar wordt de zoektocht naar fossielen in Winterswijk weer opgepakt.

Meer lezen