Opening archeologisch monument Paalgraven en presentatie ‘Vorst van Oss’

Opening archeologisch monument Paalgraven en presentatie ‘Vorst van Oss’

Opening archeologisch monument Paalgraven en presentatie ‘Vorst van Oss’Op donderdag 22 mei 2014 om 15.30 uur openen gedeputeerde Van Haaften van de provincie Noord-Brabant en wethouder Hoeksema van de gemeente Oss het archeologisch monument Paalgraven. Het monument bestaat uit de reconstructie van een tiental grafheuvels en het omringende landschap.

Tweede vorstengraf

Bij opgravingen in 2004 en 2007 van het Paalgravenmonument is een tiental grafheuvels onderzocht. Hierbij is onder andere een vorstengraf uit de vroege IJzertijd ontdekt. De heuvel heeft een doorsnede van 36 meter en is de op één na grootste grafheuvel in Nederland. Alleen het Vorstengraf van Oss, dat driehonderd meter verderop ligt, is groter. Een tweede heuvel in het grafveld Paalgraven is bijna even groot. Hier zijn delen van metalen voorwerpen en één stukje menselijk bot gevonden. Daarnaast zijn verschillende grafheuvels in de middeleeuwen gebruikt als galgenberg.

Een nieuw gezicht voor de ‘Vorst van Oss’

Op de plek waar in 1933 het Vorstengraf van Oss is gevonden, staat sinds 2003 het vorstengrafmonument. Met een doorsnede van 53 meter is dit de grootste grafheuvel van Nederland. Door nieuw onderzoek aan de Faculteit der Archeologie van de Universiteit Leiden is er meer bekend over het uiterlijk van de Vorst van Oss. De afbeelding die is gemaakt van de Vorst van Oss wordt op 22 mei in het gemeentehuis van Oss onthuld.

Vondsten van nationaal belang

De vondsten uit de grafvelden Vorstengraf en Paalgraven hebben een prominente plaats in de vaste opstelling Archeologie van Nederland in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden. Naast de vondsten is hier ook aandacht voor de plaats en voor het landschap van toen. De grafvelden Vorstengraf en Paalgraven lagen vroeger op een open plek in het bos, aan de rand van de hoger gelegen Maashorst. Eeuwenlang heeft dit gebied voor de prehistorische bewoners een belangrijke betekenis gehad. Tegenwoordig liggen de heuvels op een open maar onbereikbare plek in een geasfalteerd landschap. De heuvels van Paalgraven liggen letterlijk opgesloten tussen wegen. Om het gebied te ontsluiten voor bezoekers hebben kunstenaars een wandelbrug ontworpen en kan men vanaf een uitkijktoren de heuvels overzien.

Meer lezen

Landen