De berg Sinai volgens huidige consensus.

Onderzoekers spotten ‘goddelijke’ lichtkring in Israël

De berg Sinai volgens huidige consensus.In Israël hebben mensen een mysterieuze halo aanschouwd. Het mirakel voltrok zich bij een grot op de berg Har Karkom, ook wel Jabal Ideid genaamd. Het wordt door sommige mensen verondersteld dat dit de berg is waarop Mozes God zag, wat volgens de onderzoekers de verklaring van het aanschouwde fenomeen kan zijn.

“Opeens zag ik een ronde poort omgeven door een gouden halo die er niet hoorde te zijn”, zei ecoloog Yigal Granot van het Sde Boker College. Hij beweert deze verschijning al in 2003 te hebben gezien. Afgelopen zaterdag reisde een groep toeristen met een nieuwsteam van de Israëlische tv-zender Kanaal 2 af naar de vermeende plek. Enkele toeristen beweerden een licht uit de vermeende grot te zien komen.

Velen beweerden ook dat het fenomeen elk jaar in de maand december is waar te nemen. Er werden enkele beelden vastgelegd waar inderdaad een goudachtige gloed om een grotopening op te zien is. Volgens Granot is de opening echter niet te bereiken, omdat het een uitstekende muur is die over een afgrond hangt. 

Enkele Bijbelwetenschappers betwijfelen echter dat de berg Har Karkom gelijk staat aan de heilige berg Sinai (waar Mozes God zag en de tien geboden in ontvangst nam). “Er zijn veel theorieën over de historische geografie,” aldus professor Jonathan Ben-Dov. “Ik zou niet zeggen dat Karkom de meest overtuigende plek is, maar het is wel een fascinerende plaats vanwege de concentratie van rotstekeningen.”

Ben-Dov spreekt over tekeningen die op de berg gevonden zijn. Het wordt beweerd dat één van de tekeningen de plaats van de tabletten van de tien geboden aanduidt. Een andere rotstekening zou de brandende struik waarin Mozes een engel zag afbeelden. Professor Ben-Dov twijfelt aan deze aannames en zegt dat men ‘wat creatief verbeeldingsvermogen’ nodig heeft om dat in de tekeningen te zien.

Verder onderzoek naar de verschijning van de halo is nog niet gedaan. Wellicht is het slechts een optische illusie.

Bron: The Blaze.

Meer lezen

Tijdvakken

Landen