Onderzoek naar een afgelegen Romeinse villa in Wales

10-10-2018 - Daan Couwenbergh

Romeins glaswerk WalesIn 2006 werd tijdens een droge periode in Wales een Romeinse villa ontdekt. De villa Abermagwr is misschien wel de meest afgelegen Romeinse villa die in Wales bekend is, maar desondanks werden er vondsten gedaan die erop wijzen dat de bewoners de beschikking hadden over zeer verfijnde gebruiksvoorwerpen.

Villa Abermagwr

De villa Abermagwr werd tijdens een droge periode in 2006 ontdekt. Net als in de zomer van 2018 veroorzaakte de droogte verkleuringen in het landschap, cropmarks, waardoor de contouren van de villa vanuit de lucht te zien waren. De villa viel op. Niet alleen zijn Romeinse villa's zeldzaam in Wales (er zijn er slechts dertig bekend), maar ook de ligging was ongewoon. Abermagwr ligt namelijk ver van verwijderd van de andere buurvilla's: maar liefst vijftig kilometer. Wel lag er ook een Romeins fort dicht bij de villa, maar toen de villa in 230 na Christus werd gebouwd, was het fort al een eeuw verlaten. In 330 na Christus brandde de villa af.

Verfijnd Romeins glaswerk

Al met al genoeg redenen voor uitgebreide archeologische onderzoeken. Sinds 2010 zijn er verschillende opgravingen op het terrein van de villa gedaan. Daarbij kwam aan het licht dat de villa voor Romeinse begrippen vrij bescheiden gebouwd was, de vloeren waren van klei en de vuurplaatsen waren open. Maar er werden wel bijzondere vondsten gedaan. In de villa werden resten van een glazen karaf gevonden. Het glaswerk was zo verfijnd, dat de archeologen het menen dat het gaat om het meest verfijnde Romeinse glaswerk dat ooit in Wales gevonden is.

Leistenen dak

Ook de leistenen dakpannen, waar de markeringen van de steenhouwer nog in te vinden zijn, zijn bijzonder. De villa Abermagwr is de enige villa in Groot Brittannië waarbij die gevonden zijn. Daarom werden de dakpannen ook uitvoerig bestudeerd. Naar schatting zijn er voor de villa zo'n 6,600 dakpannen gebruikt, voor alleen al de hoofdvleugel van het gebouw.

De resultaten van de onderzoeken naar de villa 6,600 Abermagwr zijn gepubliceerd in Archaeologica Cambrensis. De vondsten worden tentoon gesteld in het Amgueddfa Ceredigion Museum in Aberystwyth.

Bron en afbeelding:

Royal Commission on the Ancient and Historical Monuments of Wales