Nieuws

Oudste kaas ter wereld gevonden in Egypte

nieuws - 16-08-2018

Oudste kaas ter wereldIn een Egyptische tombe is misschien wel de oudste kaas ter wereld gevonden. Maar mensen die smullen van een stukje flink gerijpte kaas hebben geen geluk. Het meer dan drieduizend jaar oude goedje is niet bepaald gezond.

Opgraving levert bewijs voor steentijdbewoning in Finland

nieuws - 15-08-2018

Prehistorische opgravingen FinlandFinland staat bekend als een land van duizenden meren. Maar dat was ooit anders. Dat blijkt uit de vondst van een prehistorische nederzetting op de bodem van een meer.

Mogelijk Nederlandse soldaat opgegraven op Gran Canaria

nieuws - 13-08-2018

Aanval Nederlanders op Las Palmas 1599Een schedel die toevallig werd gevonden in Las Palmas, op de Canarische Eilanden, is misschien van een Nederlandse soldaat geweest, die meedeed aan een invasie in de zestiende eeuw. Daarmee is de vondst misschien het begin van een veel grotere archeologische opgraving.

Was de Homo Erectus liever lui dan moe?

nieuws - 13-08-2018

Homo Erectus onderzoek Saoedi ArabiëDe Homo Erectus heeft volgens Australische archeologen sterk bijgedragen aan zijn eigen ondergang. De Homo Erectus was volgens hen namelijk liever lui dan moe en paste zich daardoor niet aan aan veranderende omstandigheden. 

Romeinse hoefijzers opgegraven bij Muur van Hadrianus

nieuws - 09-08-2018

soleae ferreae opgegraven bij VindolandaBij opgravingen bij de resten van de Romeinse nederzetting Vindolanda, vlak bij de Muur van Hadrianus, zijn vroeg Romeinse ´paardensandalen´ gevonden. De soleae ferreae, zoals ze in het latijn heten, werden gebruikt als een vroege variant op hoefijzers.

Steen met inscripties gevonden in Tintagel Castle

nieuws - 08-08-2018

De gevonden steenBij het mythische slot Tintagel, in Cornwall, Engeland, hebben archeologen twee stenen met inscripties aangetroffen. De twee stenen stammen uit de zevende eeuw en zijn voorzien van Christelijke symbolen en teksten in Grieks en Latijn.

Deed droogte de Maya’s de das om?

nieuws - 08-08-2018

Droogte einde MayacultuurWaardoor kwam de Maya-beschaving ten einde? Die vraag houdt wetenschappers al jaren bezig. Nieuw onderzoek van de University of Cambrigde wijst uit dat het veranderende klimaat een aanzienlijke rol kan hebben gespeeld.

Spectaculaire vondst: Romeinse sarcofaag boordevol schoonheidsartikelen

nieuws - 30-07-2018

Bijzondere Romeinse sarcofaag opgegravenEen team archeologen heeft bij het Duitse plaatsje Zülpich een Romeinse sarcofaag uit de derde eeuw opgegraven. In de sarcofaag werden het skelet van een vrouw en bijzonder waardevolle grafgiften gevonden.

Verguld dodenmasker opgegraven in Egypte

nieuws - 25-07-2018

In Sakkara, in Egypte, heeft een team van Duitse en Egyptische archeologen een bijzondere vondst gedaan. In een complex met meerdere graftombes, troffen zij in een graf een mummie met een masker van verguld zilver aan. 

1800 jaar oud Romeins graf gevonden op Grieks eiland

nieuws - 24-07-2018

Graf eiland Sikinos Griekse archeologen hebben op het eiland Sikinos het graf gevonden van een Romeinse edelvrouw. Het tot dan toe onaangeroerde graf werd gevonden onder een het Episkopi-klooster op het eiland.