Geen foto

Moderne mens 60.000 jaar eerder ‘out of Africa’

Eerste route van de moderne mens buiten AfrikaNieuwe bevindingen suggereren dat de aloude theorie dat een deel van de moderne mensen circa 70.000 jaar geleden Afrika verlieten, onjuist blijkt te zijn. Nieuw genetisch onderzoek op het Arabisch schiereiland lijkt te bewijzen dat de mens al 130.000 jaar geleden overstak naar het Midden-Oosten.

Dat maakte een internationaal team van wetenschappers bekend op 26 januari. De resultaten van hun onderzoek lijken de theorie te ondersteunen dat mensen al 60.000 jaar eerder overstaken naar het Arabisch schiereiland. Deze theorie was reeds bekend door opgravingen van prehistorische werktuigen in de Arabische Emiraten. Deze werktuigen leken maar liefst 120.000 jaar oud te zijn.

Dr. Luisa Pereira van de Universiteit van Porto te Portugal heeft laten weten dat ‘deze bevindingen grote en tot dusver onbeantwoorde vragen kunnen beantwoorden.’ Het is nu zoeken naar bewijzen hoe de moderne mens het Arabisch schiereiland kon bereiken. Wellicht door het opdrogen van de Rode Zee. Samen met professor Martin Richards van de Universiteit van Leeds leidt Pereira allerlei onderzoeken naar de verspreiding van de oudste mens in Afrika, Europa, Arabië en Noord-Afrika.

De archeologen hebben onder andere gegevens van mitochondriaal DNA (klein ringvormig DNA dat zich niet in de celkern bevindt) van mensen uit Arabië en het Nabije Oosten vergeleken met monsters uit Europa. Mitochondriaal DNA blijft in de vrouwelijke lijn erg constant, waardoor dit goed gebruikt kan worden voor verschillende menselijke migratiepatronen. De resultaten van dit onderzoek tonen aan dat de oudste moderne mensen, naast die uit Afrika, afkomstig zijn van het Arabisch schiereiland. De oversteek van de Rode Zee zou zo de eerste stap vormen in de mondiale verspreiding van de moderne mens.

Bron: Popular Archeology

Meer lezen
Tijdvakken
Landen