Geen foto

Mexicaanse archeologen vinden 2.800 jaar oud reliëf

In Mexico is een stenen reliëf  van 1.500 kilo gevonden . Het reliëf is 2.800 jaar oud en behoort tot de Olmec cultuur. Het is ontdekt tijdens de opgravingen aan de archeologische site Chalcatzingo. Dit is de enige pre-Columbiaanse vindplaats in centraal Mexico met grote reliëfs.


Het monument van meer dan anderhalve meter hoog werd ontdekt toen archeologen wanden en daken ter bescherming van grafheuvels in de omgeving aan het bouwen waren.

In de steen zijn drie katten uitgehouwen, kijkend naar het westen en omgeven door grote krulversieringen. Helaas werd het reliëf gevonden in 11 stukken, waardoor archeologen twee maanden nodig hadden om het te restaureren alvorens men de katachtigen in zijn geheel kon bewonderen.
Sinds de opgravingen in dit gebied begonnen in de jaren ‘30, zijn er zo’n 41 monumenten ontdekt. Vier ook met katachtigen zijn versierd. Deze dieren werden door de Olmecs gevreesd en vereerd. De Olmecs bewoonden deze gebieden tussen 800 en 500 voor Christus.

Wetenschappers gaan er vanuit dat de Olmecs de eerste beschaving in Amerika was die monumentale architectuur en beelden langs de Chalcatzingo heuvel hebben gebouwd. De Olmec cultuur kende zijn hoogtepunt tussen 1800 voor Christus en 400 na Christus. Ze woonden in het hedendaagse gebied van de staten Veracruz en Tabasco.

Bron: Lath.com

Meer lezen
Tijdvakken
Landen