Geen foto

Israëlische archeologen vinden 2.000 jaar oude schat

De schat (Photo: Sharon Gal, rechten: Israel Antiquities Authority) 2.000 jaar geleden begroef een welvarende vrouw haar geld en juwelen in een kuil bij haar huis in Israël, om vervolgens nooit meer terug te keren. Archeologen vonden haar goud- en zilverschat, bestaande uit juwelen en munten, tijdens een opgraving in de resten van haar woning.

Tijdens de opgraving zijn de kamers van een huis uit de Romeinse en Byzantijnse tijd blootgelegd. In de binnenplaats van het huis vonden de archeologen sporen van een dichtgegooide kuil. Hierin bleek een goud- en zilverschat verborgen te liggen. De juwelen en munten lagen origineel verpakt in een stuk stof, maar hiervan werden slechts fragmenten teruggevonden.

De schat bestaat uit 140 gouden en zilveren muntstukken en enkele gouden sieraden, waaronder een oorbel met bloemvorm en een ring met een edelsteen waarop een zegel van een gevleugelde godin staat afgebeeld. De munten stammen uit de heerschap van Nero, Nerva en Trajan tussen 54 en 117 na Christus. Deze keizers staan ook afgebeeld op de goud- en zilverstukken. Op de andere kant van de munten staan onder andere cultusafbeeldingen, symbolen voor het broederschap van de soldaten en mythologische goden.

Vermoedelijk heeft een welvarende vrouw  haar waardevolle spullen voor het dreigende gevaar van de Bar Kochba-opstand begraven en was niet meer in staat deze op te halen. “De compositie van de numismatische objecten en hun kwaliteit vertonen gelijkenis met gelijksoortige vondsten uit de Bar Kochba-opstand. Tijdens deze opstand, tussen 132 en 135 na Christus, hersloegen de Joden onder het Romeins regime de munten met symbolen van het verzet,” aldus regioarcheoloog Sa’ar Ganor. Deze opnieuw geslagen geldstukken zijn ook in de schat aanwezig.   

Bron: Israel Ministry of Foreign Affairs

Meer lezen
Tijdvakken
Landen