Honden zijn al 14.000 jaar onze beste vriend

07-02-2018 - Daan Couwenbergh

band tussen hond en mensHonden zijn al sinds mensenheugenis onze beste vriend. Al 14.000 jaar om precies te zijn. Dat blijkt uit onderzoek naar een 14.000 jaar oud hondengraf dat begin vorige eeuw werd opgegraven.

In 1914 werd vlak bij Bonn een graf ontdekt met daarin de resten van een man, een vrouw twee honden. Het 14.000 jaar oude graf is het oudste bekende graf waarin mensen en honden bij elkaar begraven zijn. Daarmee is het ook een van de oudste bewijzen dat honden gedomesticeerd werden.

Hond niet alleen gedomesticeerd, maar ook geliefd

Uit onderzoek van Universiteit Leiden blijkt nu dat de honden niet alleen gedomesticeerd werden, maar ook op de liefde van hun baasjes konden rekenen. Naar nu blijkt, is een van de honden in het graf jong gestorven, en voor zijn dood intensief verzorgd door zijn baasjes. Het hondje was veel te jong om voor de mensen praktische taken uit te voeren, zoals helpen bij de jacht of bescherming van de nederzetting. Dat de pup desondanks toch verzorgd is, wijst volgens onderzoeker Luc Janssens op een emotionele band tussen mens en dier.

Gebitsanalyse

Janssens baseert zijn bevindingen op onderzoek naar het gebit van het hondje. Op basis daarvan kon hij opmaken dat de pup leed aan de hondenziekte, een infectie met het morbillivirus. Zonder verzorging zou de pup daar binnen drie weken aan zijn overleden, maar volgens Janssens heeft de pup het zo'n acht weken volgehouden. Dat wijst op intensieve verzorging volgens Janssens.

Dat de honden verzorgd zijn, ondanks dat ze voor de mensen niet van praktisch nut waren en daarbij ook nog met mensen, hun vermoedelijke baasjes, in één graf liggen, geeft de onderzoekers het vermoeden dat het hier om een unieke zorgrelatie moet gaan.

Bron: Universiteit Leiden