Geen foto

Gestolen bel St Mary’s Cathedral weer terecht

De bel van St. Mary's CathedralAfgelopen zondag ontdekte een kerkganger in San Francisco dat de 2.7 ton wegende kerkbel van de St. Mary’s Cathedral was gestolen. Vermoedelijk was de diefstal het werk van metaaldieven en vond de misdaad al meer dan een maand geleden plaats. Vandaag werd de antieke bel onbeschadigd teruggevonden in een veld in Oakland.

De bel werd in 1889 gesmeed door een metaalgieterij in Baltimore. Met een stoomtrein werd het stuk vervolgens naar San Francisco vervoerd en op de St. Mary’s Cathedral geplaatst. In 1962 werd de bel weer naar beneden gehaald nadat de kerk volledig was afgebrand . Bij de bouw van de nieuwe St. Mary’s Cathedral werd het klokkenspel vervolgens vervangen door een elektronische variant. De antieke bel werd sindsdien tentoongesteld naast de kerk.

Diefstal
Vanaf die plek werd het enorme object mogelijk al een maand geleden ontvreemd. De dieven hebben waarschijnlijk een vrachtwagen gebruikt, zo vermoed politieagent Brain Danker. De 2.7 ton wegende bel bestond uit 80% koper en 20% tin en had een totale waarde van minstens 75.000 dollar. Danker vermoed daarom dat het gaat om metaaldieven: “Niets is heilig. Ze zijn gewetenloos”.

De theorie van Danker wordt ondersteund door de uiteindelijke vindplaats. Een dakloze man trof de bel aan in een veld in Oakland, vlakbij een schroothoop. “We zijn blij dat we het nu gevonden hebben. Mogelijk was de bel minuten of uren verwijderd van zijn vernieling”, aldus Danker. Ook de St. Mary’s Cathedral is blij met de vondst. “Dit is een mini-wonder”, aldus George Wesolek, woordvoerder van de kerk.

Bron: San Francisco Chronicle

Meer lezen
Tijdvakken
Thema's