Enkele van de ontdekte objecten

Enkele van de ontdekte objecten

INAH

Duizenden houten offervoorwerpen ontdekt in belangrijkste Aztekentempel

Archeologen hebben meer dan 2.500 houten offervoorwerpen gevonden in de belangrijkste tempel van de Azteken, de Templo Mayor. De objecten, waaronder maskers en beeldjes, zijn voornamelijk voorstellingen van Azteekse goden. De Templo Mayor was de belangrijkste tempelpiramide van de Azteekse hoofdstad Tenochtitlan, gelegen in het noordoosten van het huidige Mexico-Stad.

Duizenden voorwerpen

Archeologen van het Mexicaanse Nationale Instituut voor Antropologie en Geschiedenis (INAH) ontdekten de houten voorwerpen tijdens opgravingen aan de voet van de Templo Mayo. Hierbij groeven de onderzoekers in totaal 2.550 voorwerpen op, waaronder maskers, hoofdtooien, scepters, pijlen, beeldjes, oorbellen, kruiken en houten offerbeelden. Volgens de onderzoekers hebben priesters deze voorwerpen geofferd aan de Azteekse goden toen de tempel in gebruik was, tussen ongeveer 1325 en 1519.

Volgens de wetenschappers verkeren deze objecten in uitzonderlijk goede staat. Op veel van de stukken hout waren bijvoorbeeld nog steeds de originele kleuren te zien, waaronder blauw, rood, zwart en wit pigment. Dit zijn typische kleuren van de Azteekse cultuur: blauw zou bijvoorbeeld werden geassocieerd met de Azteekse regengod (Tláloc). De makers hebben voor deze objecten gebruikgemaakt van een houtsoort die goed te bewerken was: dennenhout. De archeologen troffen deze houtsoort bijvoorbeeld aan in scepters in de vorm van een hertenkop, slang of bliksemschicht. Naast het dennenhout werden nog vijf andere houtsoorten gevonden onder de objecten.


Archeologie Online is van de makers van Archeologie Magazine. Meer weten over dit prachtige magazine? JA GRAAG!


Eén van de scepters wordt geanalyseerd

Eén van de scepters wordt geanalyseerd

Mirsa Islas Orozco, INAH.

Conservatie

De omstandigheden op de vindplaats zorgden ervoor dat de objecten relatief goed bewaard zijn gebleven: een hoge luchtvochtigheid, weinig zuurstof in de bodem en een constante temperatuur. Houten objecten vergaan over het algemeen relatief snel in de bodem, wat de vondst bij de Templo Mayor extra bijzonder maakt. Archeologen weten inmiddels hoe belangrijk het is om deze objecten ook na de opgraving zorgvuldig te bewaren. In de jaren ’60 ontdekten onderzoekers namelijk een houten masker bij de Templo Mayor, dat enkele uren na blootstelling aan de nieuwe omgeving al verpulverde en tot stof verging. Ook de objecten die nu zijn gevonden kunnen erg fragiel zijn. Daarom maken de wetenschappers nu gebruik van innovatieve technieken om de objecten te conserveren. Hierbij conserveren wetenschappers de objecten met behulp van kunstmatige zoetstoffen. Dit voorkomt namelijk dat micro-organismen zich in het hout vormen en de objecten afbreken.

Templo Mayor

De bouw van de Templo Mayor startte waarschijnlijk rond 1325, en werd in de twee eeuwen die volgden steeds uitgebreid. Uiteindelijk werd de tempel zo’n zestig meter hoog, waardoor hij hoog boven het heilige plein van de Azteekse hoofdstad Tenochtitlan uittorende. De constructie bestond uit een tempelpiramide met bovenop twee tempels: één gewijd aan de oorlogs- en zonnegod Huitzilopochtli en één aan de regen- en aardegod Tláloc. Historici vermoeden dat de tempel werd gezien als het centrum van de Azteekse wereld. De bouw startte waarschijnlijk rond 1325, en werd in de twee eeuwen die volgden steeds uitgebreid. Uiteindelijk werd de tempel zestig meter hoog. De locatie werd niet willekeurig gekozen. Volgens de Azteekse legendes hadden de eerste kolonisten van Tenochtitlan hier namelijk ook een altaar ter ere van Huitzilopochtli gebouwd. Offergiften en andere waardevolle objecten werden hier ritueel begraven, terwijl de lagen van de tempel met elke nieuwe heerser werden uitgebreid. Er worden dan ook regelmatig bijzondere vondsten gedaan bij de tempel. Zo werden recent nog 164 zeesterren ontdekt bij de Templo Mayor.

Reconstructie van de Templo Mayor

Reconstructie van de Templo Mayor

Wolfgang Sauber, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons.

Einde van het Azteekse Rijk

In 1519 landde de Spaanse veldheer Hernán Cortés met zijn troepen bij de Mexicaanse kust, waarna hij al snel in conflict raakte met het Azteekse Rijk. De overwinning op de Azteken ging relatief snel, mede omdat de inheemse bewoners massaal bezweken aan de ziektes die de Spanjaarden meenamen uit Europa. Op 8 november van dat jaar viel de hoofdstad Tenochtitlan, en Cortés gaf zijn mannen de opdracht de hele stad te verwoesten, waaronder ook de Templo Mayor. Daarna bouwde hij de eerste huizen van het huidige Mexico-Stad bovenop de resten van Tenochtitlan. De restanten van de tempel werden pas in 1914 herontdekt, maar deze werden pas in 1978 volledig opgegraven.

Bronnen: INAH, Heritage Daily, Ancient Pages, World History


Archeologie Online is van de makers van Archeologie Magazine. Meer weten over dit prachtige magazine? JA GRAAG!


Meer lezen
Tijdvakken
Landen
Thema's