Geen foto

Deel Romeinse maliënkolder gevonden bij opgravingen Duitsland

Deel Romeinse maliënkolder gevonden bij opgravingen Duitsland.Duitse archeologen van de vrije universiteit van Berlijn hebben een bijzondere ontdekking gedaan tijdens opgravingen van het Romeins-Germaanse slagveld bij Harzhorn te Nedersaksen. De onderzoekers stuitten op de resten van een Romeinse maliënkolder die dateert uit de derde eeuw na Christus.

Details vondst

Nooit eerder is er op een Romeins-Germaans slagveld een dergelijk goed bewaard stuk opgegraven. Volgens professor Michael Meyer maakt de ontdekking het mogelijk om in te zoomen op de oorlog en om het individuele verhaal van een Romeinse soldaat tijdens de slag te reconstrueren. Meyer vermoedt dat de Romeinse soldaat gewond is geraakt tijdens de slag en door zijn medesoldaten werd verzorgd. Hierbij zou de maliënkolder zijn uitgetrokken en achtergelaten op het slagveld. Ook is het volgens hem mogelijk dat de maliënkolder is achtergelaten door Germaanse soldaten ter herinnering aan de slag.

De maliënkolder werd gevonden in verschillende stukken. Het vest bestond uit duizenden kleine metalen schakels met een diameter van ongeveer zes millimeter. De maliënkolders werden door veel Romeinse soldaten gedragen en waren niet perse afhankelijk van de rang van de soldaat. De Germanen lieten de maliënkolders vaak links liggen, al hebben zij soms weldegelijk gebruik gemaakt van de vesten. Zo zijn er eerder fragmenten van maliënkolders aangetroffen bij Germaanse opgravingen wat er op duidt dat de Germanen de maliënkolders dus soms gebruikten.

Slag bij het Teutoburgerwoud

De ontdekking van de maliënkolder is een belangrijke vondst na de ontdekking van het slagveld in 2008. Voorheen werd namelijk aangenomen dat er na de Slag bij het Teutoburgerwoud in 9 na Christus geen Romeins militaire aanwezigheid meer was in voormalig Germania. Deze opgraving zet de ontkrachting van de oude opvatting dus kracht bij.

De opgraving wordt sinds 1 september tentoongesteld in het Staatsmuseum in Braunschweig met de tentoonstelling ‘De vergeten Romeinse campagne: de Slag om Harzhorn’. De tentoonstelling loopt nog tot 19 januari 2014 en bevat naast de maliënkolder een uitgebreide collectie van 2700 andere voorwerpen die de afgelopen 5 jaar zijn opgegraven op het slagveld bij Harzhorn.

Bron: Past Horizons

Meer lezen
Tijdvakken
Landen
Thema's