De eerste moderne Brit was zwart

12-02-2018 - Jeroen van Dijk

Cheddar ManDe eerste moderne Brit, die zo'n tienduizend jaar geleden leefde, was niet wit maar had een donkere tot zwarte huidskleur. Ian Barnes, Selina Brace en hun team van het Britse Natural History Museum komen tot die opmerkelijke conclusie aan de hand van DNA-onderzoek naar Cheddar Man, het oudste complete skelet in Groot-Brittannië.

Het beginpunt van de voortdurende bewoning van de Britse eilanden 

Cheddar Man werd in 1903 al opgegraven in Gough's Cave in de provincie Somerset in Engeland. Hij was waarschijnlijk tussen de twintig en dertig jaar oud toen hij op gewelddadige wijze om het leven kwam. Toen hij nog leefde had Cheddar Man een relatief goed dieet. Hij kwam aan in Groot-Brittannië toen het eiland grotendeels verlaten was, en zijn aankomst markeert het beginpunt van de voortdurende bewoning van de Britse eilanden. Genetisch gezien stamt Cheddar Man af van een groep jagers en verzamelaars uit Spanje, Hongarije en Luxemburg. Zijn voorouders migreerden na de IJstijd vanuit het Midden-Oosten naar Europa. Een geschatte tien procent van de Britten die vandaag leven, stamt af van deze groep.

Donkere huidskleur en lactose intolerant

Eerdere reconstructies van het skelet, die niet gebaseerd waren op DNA-onderzoek, beeldden het skelet af met een lichte huidskleur. Door middel van DNA-onderzoek op basis van botpoeder uit een 2 millimeter groot gat in het binnenoorbot van de schedel, kwamen de onderzoekers van het Natural History Museum erachter dat Cheddar Man blauwe ogen, donker krullend haar en een donkere huidskleur had. Ook was Cheddar Man waarschijnlijk lactose intolerant.

Huidskleur van de mens veranderde veel meer dan gedacht

De bevindingen van het onderzoek dragen volgens de onderzoekers bij aan het bewijs dat huidskleur gedurende de menselijke evolutie veel meer aan verandering onderhevig is geweest dan over het algemeen wordt gedacht. Genetische varianten die een lichte huidskleur teweegbrachten ontstonden al zo'n 900.000 jaar geleden, lang voordat de Homo Sapiens opkwam, terwijl sommige varianten die met een donkere huidskleur geassocieerd worden pas relatief recentelijk zijn ontstaan.

Bronnen:

Afbeeldingen: