Geen foto

Constructiesite Turkije blijkt enorm mozaïek

De mozaïek wordt tentoongesteld in het nieuwe hotelmuseum dat wordt gebouwd.Tijdens boorwerkzaamheden op een constructiesite in de Turkse provincie Hatay stuitten de bouwvakkers plots op voorwerpen van archeologische waarde, waaronder een mozaïek van 850 m2. Volgens archeologen is het de grootste mozaïek van Turkije.

De werkzaamheden werden gedaan in het kader van een nieuw hotel dat op de locatie komt te staan. Als een gevolg van de vondst zal er nu enkel mankracht worden ingezet om beschadigingen te voorkomen. De mozaïek, naast de andere gevonden voorwerpen, zullen worden getoond tijdens de opening van het nieuwe hotel.

De stad Antiochië zal dankzij de vondst een museum erbij krijgen, aldus burgemeester Savaş. Het hotel zal namelijk een kelder krijgen waarin de vondsten worden getoond. “De ontdekking en opgraving van de eeuwenoude voorwerpen zijn erg belangrijk,” aldus de burgermeester. “Het is noodzakelijk voor het culturele erfgoed van de stad om ze tentoon te stellen in het museum.”

Naast de mozaïek werden er een glasblaaswerkplaats, muren van de Hellenistische beschaving en een marmeren vloer van 3.000 m2 gevonden. Volgens vertegenwoordigers is de mozaïek in uitstekende conditie, en proberen ze  tijdens de boorwerkzaamheden de vondsten te behouden. Het hotelmuseum moet in april 2013 af zijn.

De provincie Hatay huisvest veel mozaïeken uit de Romeinse tijd. Zo werden er talloze mozaïeken gevonden op de Zeugma/Samandag archeologische site nabij Antiochië en is recentelijk het grootste mozaïekmuseum in de wereld geopend in de Turkse stad Gaziantep. Daar wordt ca. 1.700 m2 aan mozaïek tentoongesteld. 

Bron: Ansa med

Meer lezen
Tijdvakken
Landen
Thema's