Archeoloog Nikolay Ovcharov ontdekte het reliëf in de stad Perperikon.

Bulgaarse archeoloog ontdekt eeuwenoud Thracisch reliëf

Archeoloog Nikolay Ovcharov ontdekte het reliëf in de stad Perperikon.De Bulgaarse archeoloog Nikolay Ovcharov heeft bij de historische stad Perperikon een keramiek reliëf van een Thracische paardman gevonden. Het icoon kwam veel voor in de oude Balkan mythologie. In de Romeinse tijd waren veel rituele praktijken uit die mythologie afkomstig van de volkeren van de Daciérs, de Thraciërs en de Illyriërs.

Ovcharov, de archeoloog die door zijn vele vondsten ook wel bekend staat als de Bulgaarse Indiana Jones, presenteerde afgelopen donderdag zijn vondst. Volgens hem dateert het reliëf terug tot ca. de vierde eeuw voor Christus, de periode die historici aanduiden als de Hellenistische Periode.

Het reliëf is goed bewaard gebleven en is een waardevolle vondst. Op het reliëf valt de ‘Thracische paardman’ te zien, met teugels in zijn rechterhand en een zwaard in zijn linkerhand. Ovcharov liet weten dat het reliëf stamt uit de tijd waarin de Thraciërs net begonnen met het vereren van de paardman. Deze man werd ook wel de Tracische heros genoemd, een Grieks-mythologische heldhaftige man die als god vereerd werd.

Het reliëf was onderdeel van een urn. Vergelijkbare vondsten stammen volgens Ovcharov uit de vijfde eeuw voor Christus en zijn vervaardigd van goud en zilver. Dit reliëf is dus primitief in vergelijking, maar toont aan dat de Thracische cultuur zijn wortels kent in de vroege Hellenistische periode.

Ovcharov is al lang bezig met opgravingen bij Perperikon. Zo vond hij afgelopen jaar onder meer een tempel van de Griekse God Dionysos en ontdekte hij door middel van een vondst het bestaan van een christelijke aartsbisschop in de regio. De eeuwenoude stad Perperikon herbergt talloze archeologische voorwerpen uit vrijwel elke historische periode.

Bron: Novinite.com

Meer lezen

Tijdvakken

Landen

Thema's