De gevonden tombe bij Vulci

De gevonden tombe bij Vulci

Francesco Toiati

2.500 jaar oude Etruskische tombe ontdekt in Vulci

Een team van archeologen heeft in Italië een Etruskische graftombe ontdekt uit de zesde eeuw voor Christus. Ze deden deze ontdekking in de voormalige stad Vulci, dat destijds een van de meest welvarende Etruskische nederzettingen was. Het graf is de afgelopen 2.500 jaar vrijwel onverstoord gebleven, waardoor de archeologen zelfs nog de resten van een kookvuur met spit aantroffen.

Bij de opgravingen in Vulci, vlak bij het hedendaagse Lazio, stuitten de archeologen op het Etruskische graf in Osteria – een Etruskische necropolis. De gevonden tombe was uit tufstenen rotsen gehouwen en werd afgesloten door twee platen van elk 60 cm breed en 40 kg zwaar.

Deze graftombe behoorde toe aan een Etruskische vrouw, wiens restanten werden gevonden in een urn die geplaatst was op een stenen plateau. Dat ze een vrouw was, bleek volgens de archeologen duidelijk uit de grafgiften die ze in te tombe aantroffen. Zo lagen er onder de urn onder meer spintollen en -rokken, twee soorten giften die vaak voorkomen in vrouwelijke graven uit de regio. Daarnaast bevatte de tombe nog diverse andere grafgiften: keramiek, een kelk, en een traditionele vuurpot met een vleesspit die werd gebruikt bij begrafenisrituelen. Deze vele giften wijzen er volgens de archeologen op dat de vrouw afkomstig was uit de ‘hoge middenklasse’ van de Etrusken.

Het gouden tijdperk van Vulci

Vulci, genoemd naar het Etruskische Vulci-volk, was een grote Etruskische stad die ook deel uitmaakte van de Twaalfstedenbond. Deze stad dankte haar welvaart aan de handel in edelmetaal, dat werd gewonnen in de heuvels van Colline Metallifere. Tijdens de 6e eeuw voor Christus beleefde Vulci zijn ‘grootste bloeiperiode, waarbij de stad regeerde over grote delen van Centraal-Italië. Dit tijdperk werd gekenmerkt door florerende handel in aardewerk, waardevolle oosterse balsem en unieke, fijn vervaardigde juwelen. Tijdens de Romeins-Etruskische oorlogen (tussen de vijfde en vierde eeuw v.Chr.) namen de Romeinen echter de kustgebieden van Vulci in, waardoor de stad afgesneden raakte van haar handelsnetwerken. Dit leidde tot het uiteindelijke verval van Vulci, waarna de stad door de Romeinse Republiek werd geannexeerd.

Directeur van de Vulci Foundation, dr. Carlo Casi, is enthousiast over de vondst: "Een analyse van de menselijke resten zal verder bijdragen aan onze studie van de vondsten die al zijn ontdekt in Osteria."


Archeologie Online is van de makers van Archeologie Magazine. Meer weten over dit prachtige magazine? JA GRAAG!


Meer lezen