Otzi hartpatient

Uit nieuw onderzoek blijkt dat Ötzi hartproblemen had. 

South Tyrol Museum of Archaeologiemuseum / O. Verant

Ötzi was hartpatient

IJsmummie Ötzi blijft de wetenschap bezig houden. Duizenden jaren nadat de man omkwam op de Ötztaler gletsjer wordt er nog steeds onderzoek gedaan naar de beroemde ijsmummie. En wat blijkt: Ötzi was niet zo gezond: zijn kransslagaderen waren op drie plekken verkalkt.

Aangeboren hartproblemen

Maar dat lag niet aan hemzelf. De aandoeningen van Ötzi worden vandaag de dag vooral geassocieerd met een ongezonde leefstijl, waarbij te weinig bewogen wordt. Maar uit eerder onderzoek naar het skelet en het spierweefsel van Ötzi, bleek al dat hij er een bijzonder actieve levensstijl op nahield. Volgens onderzoekers van het Bozen-Bolzano Hospital was Ötzi in zekere zin het tegenovergestelde van een hedendaagse bankhanger. Hij liep veel en was eigenlijk constant in beweging. Aan Ötzi's leefstijl kan het niet gelegen hebben. Daaruit maken de wetenschappers op dat Ötzi's hartproblemen erfelijk waren.

Eerste CT-scan van Ötzi

Voor het onderzoek konden de bewoners voor het eerst gebruik maken van een CT-scan. Dat was eerst onmogelijk, doordat de arm van de ijsmummie ver was uitgestrekt. Daardoor paste het bovenlichaam simpelweg niet in een scanner. Doordat er nu een scanner met een grotere opening beschikbaar was, kon er voor het eerst een CT-scan van het bovenlichaam van de ijsmummie gemaakt worden. En daarmee kregen de onderzoekers eindelijk zicht op wat er zich in de borst van Ötzi bevond.

Oudste geval van hartproblemen

De aangeboren hartproblemen van Ötzi zijn waarschijnlijk het oudst bekende geval van dergelijke problemen die bekend zijn. Volgens de onderzoekers hebben de resultaten ook een grote betekenis voor onderzoek naar hart- en vaatziekten bij patiënten in deze tijd. Uit het feit dat Ötzi ondanks zijn actieve leefstijl wel last had van aderverkalking, blijkt volgens hen dat iemands aanleg een belangrijke factor is bij het ontstaan van hart- en vaatproblemen.

Doodsoorzaak

Die hartproblemen waren waarschijnlijk niet de doodsoorzaak van de ongeveer 45 jaar oude man. Waarschijnlijk was Ötzi het slachtoffer van een jachtongeval, een bergongeluk of misschien wel moord. De precieze doodsoorzaak zal waarschijnlijk nooit helemaal achterhaald worden, maar door nieuwe onderzoeken, zoals dit, wordt er steeds meer duidelijk over het lot van de prehistorische bergbewoner.

IJsmummie Ötzi

Ötzi is een ijsmummie die in 1991 in de Ötztaler gletsjer in Oostenrijk werd gevonden. In de afgelopen 27 jaar is er veel onderzoek gedaan naar de ijsmummie, waarbij veel kennis is opgedaan over het leven in de steentijd.

Wat er precies gebeurd is met Ötzi kun je in 2018 zelf onderzoeken! Vanaf 1 juni tot 8 september kunnen kinderen je in het Continium in Kerkrade forensisch onderzoek doen naar de beroemde ijsmummie.

Meer lezen