Archeologie Magazine nummer 2 van 2018

De redactie is weer bezig met een prachtig nummer, wat je ervan kunt verwachten lees je hieronder. Dit nummer niet missen? Profiteer dan vóór maandag 9 april van de aanbieding: 1 jaar Archeologie Magazine van € 41,95 vóór slechts € 19,95.

De Beemster: van polderparadijs naar Werelderfgoed

De Beemster en de andere later drooggelegde meren in Noord-Holland zijn niet "spontaan" ontstaan; ze waren in de middeleeuwen het resultaat van een milieucatastrofe.

Een arcadia onder de zeespiegel. Een Hollandse polder waar de zon altijd scheen. Zo zagen in de 17e eeuw de mensen de Beemster, de allereerste grote droogmakerij van ons land waarvan het landschap is ingedeeld in langwerpige vakken. De Beemster was zo'n knap staaltje landschapsplanning en waterbouwkunde dat de UNESCO de polder opnam in de lijst van Werelderfgoed. Het geordende landschap uit 1612 is nu nog net als in de tijd toen het werd aangelegd.

Poolse Vredeskerken

Grootste houten kerken van Europa en architectonische hoogstandjes

Polen kent veertien UNESCO Wereldmonumenten. Daaronder zijn de twee unieke 17e-eeuwse houten Vredeskerken in Neder-Silezië. Ze zijn sporen van verdraagzaamheid in een gebied vol oorlogsgeweld. En imposant door hun grootte en versieringen.

Voorburg, de stad van Hadrianus in de Lage Landen

Forum Hadriani, ook bekend als Municipium Aelium Cananefatium, was een Romeinse stad in de provincie Germania Inferior, op de plaats van het huidige Voorburg-west. Deze plaats was oorspronkelijk een nederzetting van de Germaanse stam der Cananefaten langs het kanaal van Corbulo. In 121 en 122 verleende keizer Hadrianus tijdens een grote rondreis langs de noordwestelijke grenzen van het Romeinse Rijk het dorp marktrechten en gaf het zijn naam, Forum Hadriani (Markt van Hadrianus). In dit artikel nemen we u mee op een tocht door de straten van Forum Hadriani.

Opgraving het Vrijthof Maastricht

Het duurde even voordat de opgravingen op het Maastrichtse Vrijthof werden gepubliceerd. Om precies te zijn 47 jaar. Maar nu is er dan ook iets substantieels: een meer dan zeshonderd pagina's dik boek. Het boek biedt niet alleen alle opgravingsgegevens, maar ook een prikkelend verhaal over vroegchristelijk Maastricht, het begin van middeleeuwse steden en de archeologie van lege plekken.

Jubileumtentoonstelling 'Al 200 jaar van nu'

Van 15 april tot 2 september 2018 is in het Rijksmuseum van Oudheden (RMO) een tentoonstelling te zien ter gelegenheid van de 200ste verjaardag van het museum. Het is een grote, verrassende tentoonstelling met zo'n 600 voorwerpen, die jaar bij jaar een gevarieerd beeld geven van de geschiedenis van het Leidse museum tegen de achtergrond van (inter-)nationale ontwikkelingen in archeologie en omgang met erfgoed.


Het komende nummer thuis ontvangen, maar nog geen abonnee? Profiteer dan van onze introductieaanbieding: 1 jaar Archeologie Magazine van € 41,95 vóór slechts € 19,95.

 

Wilt u dit nummer nabestellen?
Of direct een abonnement nemen?
Of dit nummer in de winkel kopen?