Archeologie Magazine 1 van 2018

Archeologie Magazine

De historische sporen van Dokkum

Dokkum is één van de mooiste en oudste Friese elf steden; binnen haar stadswallen uit 1581 is weinig veranderd. Het Museum Dokkum bezit talrijke boeiende sporen uit de geschiedenis van de stad. De geschiedenis van Dokkum voor de komst van Bonifatius is in nevelen gehuld. Ruim tweeduizend jaar geleden vestigden zich hier boerengemeenschappen afkomstig van overbevolkte en onvruchtbare Drentse gronden. Door de moord op Bonifatius in 754 kreeg Dokkum een plaats in de wereldgeschiedenis. In de wintermaanden is het rustig in het stadscentrum.Tot de dag komt dat de Elfstedentocht wordt gereden. Friezen weten het: “Het keerpunt Dokkum is belangrijk. Wie Dokkum bereikt, haalt de finish in Leeuwarden.”

Oorlogsmonumenten in Londen

Oorlogsarcheoloog Ruurd Kok kan niet langs een oorlogsmonument lopen zonder even te kijken wie of wat er wordt herdacht. Als er bloemen of kransen bij liggen, blijft hij zeker even staan om de kaartjes of linten te lezen. Die vertellen vaak een bijzonder, veelal persoonlijk verhaal. Inmiddels heeft hij een aardige collectie foto’s van gedenktekens en slaken zijn dochters een zucht als hij weer eens ergens een monument ontwaart. Toen hij onlangs met zijn oudste dochter in Londen was, deed hij dan ook zijn uiterste best deze monumenten-tik te onderdrukken. Op veel plaatsen in de Britse hoofdstad bleek dat echter verre van eenvoudig.

Wijze lessen van Michael Shanks

De Engelse archeoloog Michael Shanks heeft een brede opvatting over wat archeologie inhoudt. Sinds hij hoogleraar klassieke archeologie aan Stanford University in Amerika is, houdt hij zich ook bezig met de relatie tussen toneel, kunst en archeologie, en de ‘archeologische inspiratie’, de manier waarop archeologen op basis van aardewerkscherven, grondsporen en andere vondsten het verleden tot leven wekken. Een gesprek met hem schiet vele kanten op en gaat niet alleen over een opgraving in Engeland. Daar heeft hij zich de afgelopen jaren ook beziggehouden met een op het eerste gezicht ‘gewone’ opgraving van Vinovium, een Romeins fort bij Binchester in Noord-Engeland. Maar een gesprek met hem gaat ook over vulpennen, modellen, en auto’s.