Archeologie Magazine nummer 1 van 2018

De historische sporen van Dokkum

Dokkum is een van de mooiste en oudste Friese elf steden; binnen haar stadswallen uit 1581 is weinig veranderd. De geschiedenis van Dokkum voor de komst van Bonifatius is voor velen een mysterie. Ruim tweeduizend jaar geleden vestigden zich hier boerengemeenschappen afkomstig van overbevolkte en onvruchtbare Drentse gronden. Door de moord op Bonifatius in 754 kreeg Dokkum een plaats in de wereldgeschiedenis.

Welke historische sporen zijn er vandaag de dag nog zichtbaar? Ontdek het met Archeologie Magazine. Archeologie Magazine voortaan thuis ontvangen? Profiteer van de aanbieding: 1 jaar Archeologie Magazine van € 41,95 voor slechts € 19,95.

Ook leuk als cadeau!

En nog veel meer in het komende nummer:

Terug naar het verdwenen paleis van Sennacherib

Het paleis van de Nieuw-Assyrische heerser Sennacherib, via de Bijbel beter bekend als Sanherib, was naar eigen zeggen 'het paleis zonder gelijke'. Het complex met meer dan tachtig kamers was inderdaad een van de grootsten uit het Nabije Oosten, gelegen in Nineveh, in de Bijbel bekend als een stad van verderf. Het paleis lag direct achter de stadsmuur op een waterrijke plek waar een zijrivier op de Tigris aansloot. Al na een kleine eeuw raakte het in 612 voor Chr. met de val van Nineveh buiten gebruik en lag bijna 2500 jaar veilig onder het woestijnzand verborgen totdat in 1847 de eerste resten bij het Iraakse Mosul werden herontdekt.

De zichtbare resten van het paleis van de Bijbelse heerser Sennacherib zijn begin 2016 tijdens de oorlog in Irak volledig verwoest. Maar reconstructies en in musea bewaarde restanten maken het mogelijk bij een tentoonstelling in Leiden toch een beeld te krijgen van een van de grootste paleizen uit het Nabije oosten, inclusief een van de eerste Bijbelse voorstellingen.

Verder lezen? Dit nummer is vanaf 23 februari verkrijgbaar in de winkels! Voortaan Archeologie Magazine thuis ontvangen? Profiteer van de aanbieding: 1 jaar Archeologie Magazine van € 41,95 voor slechts € 19,95.

En verder...

De tempel van Echmoun

De tempel van Echmoun , die gewijd was aan de gelijknamige god - een lokale vorm van de Phoenisiche vruchtbaarheidsgod Astarte - ligt tegenwoordig aan de rand van de stad. Direct achter het grote tempelplateau rijzen de eerste flats van de buitenwijken van Sidon omhoog. De tempel van Echmoun is zo bijzonder omdat het de enige oorspronkelijk Phoenisische tempel is waarvan meer dan alleen de fundamenten bewaard zijn gebleven. In het midden van de onderste hal staat zelfs nog de oorspronkelijke troon van Astarte/Echmoun, middelpunt van het heiligdom.

Onderzoek heeft aangetoond dat deze eerste tempel gebouwd is rond 700 v. C., een periode waarin de Phoenische steden langs de kust van de Middellandse Zee tot grote bloei kwamen.
Net als de bebouwing is de geschiedenis van godheid die hier vereerd werd lang en ingewikkeld. Het begin is gehuld in mythes. Die vertelt hoe de godin Astarte aan de oever van de Awali de jonge jager Echmoun tegen komt. Ze raakt op slag verliefd op deze knappe verschijning. Echmoun weigert echter in te gaan op haar avances en tracht te vluchten. In een uiterste poging om van zijn achtervolgster af te komen snijdt hij tenslotte zijn geslachtsdelen af. Als gevolg daarvan bloedt hij dood. Astrate is zo ontroerd dat zij Echmoun weer tot leven wekt en hem een deel van haar eigen goddelijkheid schenkt.

Verder lezen? Dit nummer is vanaf 23 februari verkrijgbaar in de winkels! Voortaan Archeologie Magazine thuis ontvangen? Profiteer van de aanbieding: 1 jaar Archeologie Magazine van € 41,95 voor slechts € 19,95.

En verder in het komende nummer:

- De beroemde archeoloog Micheal Shanks aan het woord
- Oorlogsmonumenten in Londen
- Het verhaal van Heerlen

Mis dit nummer niet!

Wilt u dit nummer nabestellen?
Of direct een abonnement nemen?
Of dit nummer in de winkel kopen?