RMO-blog

Romein in één dag

blog - 06-07-2016

Ben jij tussen de 7 en 12 jaar oud en klaar om deze zomervakantie terug te gaan naar de oudheid? Van 9 juli tot en met 4 september organiseert het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden een topactiviteit, waarbij iedere bezoeker de kans krijgt om zelf een echte Romein te worden! 

Tentoonstelling Vlijmscherp verleden

blog - 01-06-2016

Naast de exposities Romeinse Kust en Egypte. Land van Onsterfelijkheid is er nog een derde spraakmakende tentoonstelling in het Rijksmuseum van Oudheden: Vlijmscherp verleden. Het onderwerp is ditmaal de geschiedenis van zwaarden en diens rituele en symbolische betekenis voor mensen. Met maar liefst 200 verschillende zwaarden is het bezoeken van de tentoonstelling zeker de moeite waard. De steekwapens stammen uit verschillende tijdperken, vanaf de prehistorie tot de twintigste eeuw.

Keizerszwaard

blog - 11-05-2016

De tentoonstelling ‘Vlijmscherp verleden’ over het zwaard als wapen en symbool, sinds 1 april te bekijken in het Rijksmuseum van Oudheden, opent met het Rijkszwaard van het Koninkrijk der Nederlanden. Dat is één van de Nederlandse regalia, de tastbare tekenen van het koninklijk gezag, populair aangeduid als ‘kroonjuwelen’.

Het Rijksmuseum van Oudheden is weer open!

blog - 18-12-2015

Het Rijksmuseum van Oudheden is op dinsdag 15 december weer open gegaan na een verbouwing van zeven maanden. Drie totaal vernieuwde zalen over de Klassieke Wereld bieden bezoekers een hernieuwde kennismaking met de archeologische rijkdommen en fascinerende cultuur van de oude Grieken, Etrusken en Romeinen. Gelijktijdig openen drie tijdelijke tentoonstellingen: ‘Maas & mens. Archeologie van Maastricht tot Maasvlakte’, ‘Pracht & precisie. Kleine meesterwerken in steen’ en ‘Euro Meltdown’. Meer informatie www.rmo.nl

Egyptische collectie uitgebreid met tempelbeeldje

blog - 23-09-2015

De Egyptische collectie van het Rijksmuseum van Oudheden is onlangs aangevuld met een serie voorwerpen uit de voormalige collectie van H.C. Jelgersma (1897-1982), een psychiater die in zijn vrije tijd de egyptologie bestudeerde. Het opvallendste voorwerp daaruit is een klein beeld uit de tijd van Amenhotep III (1391-1353 v.Chr.), de vader van de beroemde farao Achnaton. Het is een dertien centimeter hoog kopje van een beeldje dat in een Egyptische tempel heeft gestaan.

Museum tijdelijk dicht tot medio december 2015

blog - 21-05-2015

Op 11 mei 2015 sloot het Rijksmuseum van Oudheden tijdelijk de deuren voor de vernieuwing van de zalen over de Grieken, Etrusken en Romeinen. Met de verbouwing en nieuwe indeling van de museumzalen wordt de ruimte voor tijdelijke exposities vergroot en de route binnen het museum verbeterd. Medio december 2015 gaat het museum weer open.

Zeldzaam Egyptisch reliëf voor Rijksmuseum van Oudheden

blog - 10-04-2015

Het Rijksmuseum van Oudheden heeft een Oudegyptisch reliëf gekocht met de unieke voorstelling van de scheppergod Chnoem. Hij staat op het punt de wereld te creëren uit een stuk klei, en dat maakt de voorstelling zeldzaam. Doorgaans staat zijn belangrijkste creatie, de mens, reeds op zijn pottenbakkersdraaischijf. Ook het feit dat het reliëf in een museum te zien is, is heel bijzonder.

Week van de Klassieken 2015: Te wapen!

blog - 12-03-2015

De achtste Week van de Klassieken (19 t/m 27 maart 2015) heeft als thema 'Te wapen!' en gaat over oorlog in de Oudheid. Tijdens de Week zijn er in het hele land activiteiten om jong en oud kennis te laten maken met de klassieke wereld. De week opent op donderdag 19 maart 2014 met de Ken-Uw-Klassieken Pubquiz in het Rijksmuseum van Oudheden. Ook in de rest van de week zijn er tal van activiteiten in het museum.

Macht en pracht van roemrijk Carthago in tentoonstelling

blog - 27-11-2014

Op 27 november opent in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden ‘Carthago’, een unieke tentoonstelling over een van de meest legendarische havensteden uit de Oudheid. Te bewonderen zijn ruim 250 archeologische topstukken uit o.a. toonaangevende Tunesische musea, het Louvre en het British Museum. De indrukwekkendesculpturen van marmer en brons, kleurrijke mozaïeken, verfijnde juwelen en opgedoken kostbaarheden getuigen van de archeologische rijkdom van deze ooit zo rijke en machtige stad aan de kust van het huidige Tunesië.

Museumwandeling: IJstijd

blog - 20-11-2014

Luc Amkreutz, conservator collectie Nederland prehistorie van het Rijksmuseum van Oudheden, neemt u mee op een museumwandeling naar de kindertentoonstelling IJstijd.

RMO-blog

Het RMO-blog is een weblog van het Rijksmuseum van Oudheden te Leiden. Met bijdragen over hun activiteiten en ander nieuws waar het RMO bij betrokken is. Natuurlijk ook aandacht voor de talloze archeologische vondsten die zich in het depot bevinden. Maar ook met unieke inkijkjes in de totstandkoming van tentoonstellingen.