Topstuk: Sarcofaag van Simpelveld

RMO-blog

Het Rijksmuseum van Oudheden bezit veel archeologische vondsten. Een aantal van deze topstukken worden in deze blog uitgelicht door de conservatoren van het Museum. Deze week een bijzondere vondst die in ons eigen land is gevonden: de Sarcofaag van Simpelveld.

In 1930 werden bij graafwerkzaamheden bij een huis in Simpelveld in de provincie Limburg drie zandstenen sarcofagen aangetroffen. Twee daarvan waren geheel geplunderd, maar de derde bevatte nog een aantal grafgiften. Deze sarcofaag - eigenlijk een askist, want er zijn crematieresten in aangetroffen - is een uniek stuk, omdat hij aan de binnenkant geheel met reliëfs is versierd.

Aan één van de lange zijden is een vrouw afgebeeld, liggend op een ‘houten’ rustbed. Naast haar is het interieur van haar huis weergegeven met meubels en ander huisraad. Deze reliëfs zijn van grote betekenis, omdat ze een goed beeld geven van het interieur van een rijk Romeins huis. Aan de andere kant naast de vrouw is het buitenaanzicht van een huis afgebeeld.

De Sarcofaag van van Simpelveld, gevonden in 1930.Grafgiften

In de kist was een deel van de grafgiften nog aanwezig. Zo werden onder meer gouden sieraden, waaronder een halsketting, een paar ringen, één oorbel, een zilveren spiegeltje, een glazen flesje en een flacon van aardewerk gevonden. Met name de laatste grafvondst dateert de sarcofaag aan het einde van de 2e of in de eerste helft van de 3e eeuw na Christus.

De ontdekking van drie sarcofagen deed vermoeden dat in de directe omgeving de behuizing van de overledenen moet hebben gestaan. Dergelijke grafkisten, voorzien van kostbare grafgiften, behoorden namelijk alleen toe aan de bovenlaag van de bevolking. De veronderstelling was dan ook in de onmiddellijke nabijheid een villa terug te vinden.

In 1937 bleek deze veronderstelling op waarheid berust te zijn. Op ongeveer 150 meter van de vindplaats werden de grondsporen teruggevonden van een villa die overeenkomsten toonden met het beeld op de zijkant van de sarcofaag.

Meer lezen
Tijdvakken
Landen