Tentoonstelling: Middeleeuws chic

RMO-blog

In het RMO is nu Middeleeuws chic te zien, een tijdelijke expositie binnen de vaste tentoonstelling Archeologie van Nederland. De expositie toont de mode in de middeleeuwen, die uitgebreider was dan de meeste mensen tegenwoordig denken. Fel gekleurde stoffen, gedecoreerde riemen en tassen van leer; mensen van alle rangen en standen droegen overvloedig gedecoreerde kledingstukken.

De decoraties bestonden doorgaans uit metaal. Dit zult u terugzien in de voorwerpen in de expositie, zoals hangers, broches en insignes, maar ook metalen beslagstukjes die aan riemen, schoenen en zelfs halsbanden van huisdieren bevestigd waren. Vooral riemen en tassen blijken een uitgelezen medium te zijn geweest om boodschappen en identiteit uit te dragen. De accessoires werden ook vaak met goud en zilver versierd.

In het RMO loopt nu de expositie Middeleeuws chic.Tijdens de expositie kunt u een nieuw en duidelijk beeld krijgen van de laatmiddeleeuwse mode. Bovendien heeft het RMO met meer dan 1.500 beslagstukjes en zo’n 80 fragmenten van leren tassen en schoenen met beslag de grootste collectie laatmiddeleeuws ‘riembeslag’ van Europa. Een groot deel van de artefacten in de expositie komen uit de collectie van het RMO. Het overige deel is aangevuld met bruiklenen uit twaalf steden in Nederland en Vlaanderen.

Ter gelegenheid van de tentoonstelling verschijnt ook het boek Middeleeuwse mode in metaal  van Annemarieke Willemsen, conservator collectie Nederland Middeleeuwen van het RMO, en Marike Ernst, student archeologie Universiteit  Leiden. Dit boek is vanaf november te koop in de museumshop voor €19,50.

Middeleeuws chic loopt t/m 15 september 2013.

Meer lezen
Tijdvakken
Landen