Tentoonstelling: Het Egypte van Hollywood

RMO-blog

Van 13 oktober 2012 t/m 17 maart 2013 vindt een nieuwe tentoonstelling van het Rijkmuseum van Oudheden plaats. In deze tentoonstelling staat Egypte centraal, met name de rol die het land en diens cultuur al honderd jaar lang in films en tekenfilms speelt.

De tentoonstelling laat u kennismaken met een multimediaal overzicht van het Oude Egypte in de filmgeschiedenis. U kunt kostuums en filmattributen uit Hollywood aanschouwen, zoals de sieraden van Elizabeth Taylor uit Cleopatra (1963), de stenen tafelen en de staf van Mozes uit The Ten Commandments (1956) en het Magische Boek van Amun Ra uit The Mummy Returns (2001).

Honderd jaar Egypte

Het Egypte van Hollywood is van 13 oktober 2012 t/m 17 maart 2013.Natuurlijk worden ook talloze archeologische voorwerpen uit de museumcollectie tentoongesteld waarmee u het archeologische Egypte van drieduizend jaar geleden kunt ontdekken. De sieraden van Elizabeth Taylor schitteren bovendien als blikvangers van de tentoonstelling en zijn samen te zien met authentieke oud-Egyptische juwelen.

Tijdens de tentoonstelling komen films aan bod van 1898 tot nu. Het betreft niet alleen films die zich in Egypte afspelen, maar ook films met Bijbelse motieven en oud-Egyptische magie zoals de recente futuristische films Stargate (1994) en Transformers: Revenge of the Fallen (2009), en natuurlijk Indiana Jones, die zonder de Britse archeoloog Howard Carter en zijn ontdekking van Toetanchamons graf nooit had bestaan.

Kids-expo

Naast de tentoonstelling loopt ook de kids-expo Het Egypte van Hollywood KIDS, met films als De prins van Egypte en Asterix en Cleopatra. In de expositie zijn vijf filmsets nagebouwd waarin kinderen op ontdekkingstocht kunnen gaan om te achterhalen welk kinderfilms trouw zijn aan de Egyptische legendes en wat is verzonnen door de filmmakers.

Activiteiten

Bij Het Egypte van Hollywood worden ook allerlei nevenactiviteiten georganiseerd, waaronder een symposium over beeldvorming en mediawijsheid, lezingen, filmavonden, een Ladies Night en programma’s voor het onderwijs. Kijk hier voor meer informatie over alle activiteiten.

Meer lezen
Tijdvakken
Landen
Thema's