Nieuwe tentoonstelling: Bij nader inzien

RMO-blog

In de vorige eeuw zijn in Nederland duizenden archeologische opgravingen en projecten uitgevoerd. Lang niet altijd werden de resultaten goed in kaart gebracht. Vondsten en documentatie verdwenen zelfs ongezien in dozen en lades. 31 van deze 'vergeten' opgravingen zijn de afgelopen jaren opnieuw bestudeerd, met nieuwe technieken en financiële steun van het ministerie van OCW, de wetenschapsorganisatie NWO en in samenwerking met de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. Het resultaat daarvan wordt op deze tentoonstelling gepresenteerd.

31 verhalen over Nederlands verleden

In de tentoonstelling maakt u kennis met 31 tot op heden verborgen archeologische projecten, en een digitaliseringsproject. U ziet objecten, tekeningen en foto’s die samen bijzondere verhalen over het Nederlandse verleden vertellen. De tentoonstelling vertelt u welke ontdekkingen de vroegere én hedendaagse archeologen hebben gedaan.

Nieuw onderzoek naar oude opgravingen

Gebrek aan geld en tijd was vaak de reden dat onderzoeken niet werden uitgewerkt. De vergeten opgravingen hebben vervolgens lang moeten wachten voordat iemand zich erover ontfermde. In de afgelopen vier jaar vormden deze projecten het vertrekpunt voor nieuwe, spannende zwerftochten door archieven en depots. De onderzoekers van nu doken in de stoffige dozen en mappen met vondsten, tekeningen, foto’s en documentatie en deden soms verrassende ontdekkingen.

Odyssee en de behouden thuiskomst

Tentoonstelling Bij nader inzien van 15 april tot en met 14 september 2014.Het project om de vergeten opgravingen nieuw leven in te blazen kreeg van het ministerie en het NWO de naam Odyssee mee. Hiermee werd de behouden thuiskomst van belangrijke informatie over ons verleden gesymboliseerd, vrij naar de behouden thuiskomst van de Griekse held Odysseus na zijn mythische omzwervingen.

Projecten in heel Nederland

De 31 projecten hebben hun wortels in heel Nederland, sommige werden al meer dan honderd jaar geleden uitgevoerd. Ze vonden plaats o.a. in of bij Aardenburg (Zeeland), Ezinge (Groningen), Nijmegen (Gelderland), Rhenen (Utrecht), het Bergumermeer (Friesland), Flevoland en Dorestad/Wijk bij Duurstede (Utrecht). Een paar vindplaatsen en objecten zijn: een urnenveld op de Boshoverheide (Limburg), Romeinse forten bij Velsen (Noord-Holland), de Vecht bij Dalfsen (Overijssel), Romeinse grafvelden bij Oss (Noord-Brabant), Mierlo (Noord-Brabant) en Geleen (Limburg), de binnenstad van Zutphen (Gelderland) en een historisch scheepswrak voor de kust van Texel (Noord-Holland).

De tentoonstelling 'Bij nader inzien' is van 15 april tot en met 14 september 2014 te zien in het Rijksmuseum van Oudheden.

Meer lezen