Museumwandeling: Egyptische tempel uit Taffeh

RMO-blog

Museumwandeling langs de Egyptische tempel uit Taffeh, met Maarten Raven, conservator van de Egyptische collectie van het Rijksmuseum van Oudheden.

Tempel gered in Egypte en in Leiden herrezen

De ruim zes meter hoge tempel uit het Egyptische dorpje Taffeh is een geschenk van Egypte aan Nederland. In de jaren zestig hielpen Nederlandse archeologen met de redding van vele cultuurschatten in het zuiden van Egypte. Door de aanleg van de Aswan-dam in de Nijl werd daar een groot gebied onder water gezet. Een van die geredde cultuurschatten was deze tempel. Hij werd ongeveer tweeduizend jaar geleden gebouwd in opdracht van de Romeinse keizer Augustus. Nadat de Romeinen de macht in Egypte hadden gegrepen, zetten ze langs de zuidgrens een reeks forten. Deze tempel hoort bij zo'n vesting. De tempel is tussen 1960 en 1979 steen voor steen uit elkaar gehaald, getransporteerd en in de entreezaal van het museum weer opgebouwd. Daar kunt u hem nu van alle kanten bekijken, ook van binnen!

Museumwandelingen

De Egyptische tempel uit Taffeh.Elke laatste zondag van de maand leidt een van de conservatoren, restauratoren of een andere museummedewerker de bezoekers rond over een afdeling van de vaste presentatie of één van de tijdelijke tentoonstellingen.

  • datum: zondag 29 september 2013
  • aanvang: 14.00 uur
  • verzamelpunt: de Egyptische tempel in de Tempelzaal
  • geen extra kosten (excl. entree museum)
  • maximaal 20 deelnemers, reserveren is niet mogelijk

Kijk hier voor meer informatie.

Meer lezen
Tijdvakken
Thema's